Tarte tatin van rabarber

Foto Cathy Van de Moortele
Wat doe je met de laatste stelen rabarber van het seizoen? Ik dacht aan tarte tatin...

Wat hebben we nodig:

  • 350 gr rabarber, gewassen, niet geschild en in schuine stukjes gesneden
  • 200 gr fijne griessuiker
  • 60 gr boter
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 koffielepels vanille extract
  • snuifje zout
  • 100 gr fijne griessuiker
  • 350 gr patisseriebloem
  • 10 gr bakpoeder
  • 100 gr boter, in blokjes gesneden en gekoeld
  • 100 gr smout (dierlijk of plantaardige Crisco)
  • 150 ml melk
  • 2 eieren
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng de rabarberstukjes met 200 gr suiker, 60 gr boter, het citroensap, de vanille en het zout.
  • Doe alles samen in een voorverwarmde gietijzeren pan op medium warmte.
  • Laat de rabarber garen tot hij zacht en lichtjes gekaramelliseerd is.
  • Meng de suiker met de bloem, het bakpoeder, de boter en de smout tot je kruimels bekomt.
  • Voeg de melk en de eieren toe en meng verder tot een zacht, plakkerig beslag.
  • Gebruik 2 lepels om hoopjes beslag op de warme rabarber te scheppen en ga zo door tot de pan vol is en het beslag opgebruikt is.
  • Bak de tarte tatin 30 min of tot de korst mooi gekleurd en gaar is.
  • Haal de pan voorzichtig uit de oven (heet! heet!), zet er een groot, omgekeerd bord op en draai de pan voorzichtig maar kordaat om op het bord.
  • Serveer de tarte tatin warm of lauw, met roomijs of slagroom erbij.
TIP:

Tarte tatin wordt normaal gemaakt van appeltjes, maar met rabarber heb je een goeie variant.
Zorg dat je gietijzeren pan al een goede antikleeflaag heeft. Is dat nog niet zo, neem dan een geëmailleerde gietijzeren pan, van Le Creuset bijvoorbeeld.
Schil de rabarber niet. Verwijder wel de schil als ze te beschadigd is of als er plekken op zitten.

Reacties