Curry van lam

Foto Lana Joos
Ik koop niet zo gauw lam. Verder dan lamskoteletjes met kruidenboter ben ik nog niet geraakt of het moeten de lamsmerguez zijn. Het was dan ook een verrassing, dat ik er voor koos om een curry van lam te maken. Mijn wekelijkse tochtje naar de lokale Proxy Delhaize bracht me naar de slagerij afdeling, waar mijn oog viel op deze mooie stukken lamsvlees. Ik was meteen verkocht. Nog geen idee wat ik er zou mee gaan doen, maar ik heb alle verpakkingen meegenomen naar huis. De curry van lam heeft mijn hart veroverd.

Wat hebben we nodig:
  • 50 gr ghee (geklaarde boter)
  • scheutje olie
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kardamompeul
  • 1 kaneelstok, gebroken
  • 10 peper korrels
  • 4 kruidnagels
  • 1 1/2 uien, gepeld en fijngesnipperd
  • gember, geschild en geperst
  • 4 tenen look, gepeld en geperst
  • 800 gr lamsboutsneden, van het vet ontdaan en in blokjes gesneden
  • snuif zout
  • 1/2 koffielepel kurkuma
  • 2 koffielepels koriander
  • 1 koffielepel cayenne
  • 1 1/2 koffielepel garam masala
  • 1/2 blik tomatenblokjes
  • 1 l water, heet
  • 80 gr Griekse volle yoghurt
  • verse koriander, gehakt
Hoe gaan we te werk:
  • Laat de geklaarde boter en de olie warm worden in een grote, zware pot, type Le Creuset.
  • Voeg de laurierblaadjes, kardamom, kaneel, peperkorrels en kruidnagel toe.
  • Van zodra de laurierblaadjes hun aroma vrijgeven, voeg je de uien toe.
  • Fruit de uien gedurende 12 - 15 min of tot ze licht gebruind zijn. 
  • Vergeet niet om voortdurende te roeren, zodat de uien niet aanbakken.
  • Voeg de gember, look en het lamsvlees toe.
  • Kruid het lamsvlees met zout.
  • Roer af en toe en laat het lamsvlees zo'n 20 min bakken.
  • Voeg wat water toe als het vlees dreigt aan te bakken.
  • Voeg de kurkuma, koriander, cayenne en garam masala toe.
  • Roer goed en voeg 2 eetlepels water toe.
  • De tomatenblokjes mogen erbij. Laat ze even meegaren in de saus en blijf roeren.
  • Voeg het hete water toe.
  • Laat de curry zachtjes verder garen, tot het vlees zacht is.
  • Roer de yoghurt los met een vork en voeg hem toe aan het vlees.
  • Laat de pot op een zacht vuurtje staan, tot het vlees helemaal zacht is en de saus mooi ingedikt is.
  • Werk af met de verse koriander.
TIP:

Hou je niet van verse koriander? Vervang die dan door platte peterselie.
Hou je van wat pit? Voeg dan een jalapeno of chilipepertje toe.
Bak zelf chapati's voor bij de curry, zodat je alle saus kan opdeppen.
Ik zet de Creuset in mijn oven op 100°, gedurende een 4-tal uur, zodat het vlees rustig de tijd krijgt om te garen en botermals te worden.

Reacties