Aardappeltornado

Foto Cathy Van de Moortele
Toen we verleden jaar in de Efteling de feestdagen vierden, aten we voor het eerst een aardappeltornado. Zo leuk om te zien en lekker ook nog. In de Efteling werden ze gefrituurd, maar je kan ze ook gewoon bakken in de oven.

Wat hebben we nodig:
  • 2 frietaardappelen, gewassen en gedroogd
  • 60 gr boter, gesmolten
  • Parmezaanse kaas naar smaak, fijngeraspt
  • flinke snuif zwarte peper
  • flinke snuif lookpoeder
  • flinke snuif paprikapoeder
  • snuif zout
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Duw een houten satéprikker door elke aardappel (in de lengte).
  • Hou een mes in een schuine hoek en snij spiraalsgewijs door de aardappel (tot aan de prikker). Zorg dat je de aardappel draait in de andere richting dan je snijdt.
  • Haal de partjes aardappel voorzichtig uit elkaar tot je een lange waaier bekomt.
  • Met een borsteltje smeer je de aardappelen helemaal in met gesmolten boter.
  • Meng de Parmezaanse kaas met de kruiden.
  • Strooi de kruiden over de aardappelen zodat ze helemaal bedekt zijn.
  • Neem een kleine bakplaat met opstaande rand en leg de satéprikkers met de aardappelen op de rand, zodat de aardappel het bakplaatje niet raakt.
  • Bak de aardappeltornado's 45 min of tot ze mooi krokant en bruin zijn.
  • Laat de tornado's 5 min afkoelen en serveer.
TIP:

Strooi extra kruiden en kaas over de tornado's na het bakken voor extra smaak.

Reacties