Chocolade moelleux

Foto Cathy Van de Moortele
Verleden week heb ik met mijn vriendin een zeer aangename lunch genoten bij Tantes in Nevele. Als voorgerecht hebben we met elkaar gewisseld, zodat we beiden konden proeven van de carpaccio van rode biet met gerookte eendenborst en een Thaïse Thom Kha Kai soep. Als hoofdgerecht hadden we een paarse risotto met vers gedopte erwtjes en een heerlijk stukje lotte. Maar dan dat nagerechtje.. de perfecte chocolade moelleux met amandelcaramel en amandelijs. Eentje om terug te keren.

Wat hebben we nodig:
  • 5 stukjes fondant chocolade
  • 150 gr boerenboter
  • 150 gr chocolade callets van Callebaut
  • 3 eieren
  • 3 eierdooiers
  • 85 gr fijne griessuiker
  • 15 gr patisseriebloem
  • boter om in te vetten
  • cacaopoeder, gezeefd
Hoe gaan we te werk:
  • Leg de chocolade stukjes in de diepvriezer in een zakje.
  • Doe de boter met de callets in een steelpan en laat ze op een heel laag pitje smelten.
  • Roer de chocolade en de boter goed met een silicone spatel en zet de steelpan van het vuur.
  • Klop de eieren op met de eierdooiers en de suiker tot een luchtige massa.
  • Klop de gesmolten chocolade door de eiermassa.
  • Spatel de bloem onder het beslag.
  • Vet 5 gietijzeren mini pannetjes (of ramekins) in met boter. 
  • Bestuif de pannetjes met cacaopoeder en klop overtollig poeder weg.
  • Vul de pannetjes met het beslag tot aan de rand.
  • Zet de moelleux op een bakplaat in de koelkast gedurende 25 min.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Duw in elk pannetje een stukje chocolade in het midden.
  • Zet de bakplaat met de pannetjes 12 min in de oven of tot het deeg "droog" is. Je zal de chocolade in het midden nog zien zitten en die moet zacht en lopend zijn.
  • Laat de moelleux nog even op je aanrecht staan en serveer.
TIP:

Serveer de moelleux in het pannetje of draai de moelleux na 5 min om op een bordje.
Serveer met verse slagroom of met vanilleroomijs.
Als je ramekins gebruikt, zijn die allicht wat kleiner dan deze gietijzeren pannetjes. Kleinere vormpjes moeten iets minder lang in de oven staan. Vaak heb je dan genoeg aan 8 min.
Als je je pannetjes goed ingevet hebt en goed bestrooid hebt met cacao, zullen de moelleux niet kleven.

Reacties