Mexicaanse carnitas

Foto Cathy Van de Moortele
Dit gerecht heeft tijd nodig, maar je hebt er geen omkijken naar. Knapperige stukjes varkensvlees die ook sappig en smaakvol zijn. Gebruik ze in je burrito's of tussen een broodje, verrijkt met zelfgemaakte BBQ-saus. De carnitas wordt klaargemaakt in een slowcooker.

Wat hebben we nodig:
  • 2 kg varkensschouder
  • 5 gr peper
  • 20 gr zout
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel oregano
  • 2 koffielepels komijn
  • 2 uien, gepeld en gehalveerd
  • 4 tenen look
  • 1 gedroogd chilipepertje, gehakt
  • het sap van 2 perssinaasappelen
Hoe gaan we te werk:
  • Wrijf de varkensschouder goed in met de mengeling van peper en zout. Vergeet ook de zijkanten niet.
  • Meng de olie met de oregano en komijn en smeer hiermee de bovenkant van het vlees in.
  • Leg het vlees in de kom van de slowcooker.
  • Leg de halve uien op het vlees, de look en het chilipepertje in de kom.
  • Giet het sinaasappelsap naast het vlees en zet het deksel op de kom.
  • Laat het vlees 6u garen op HIGH of 8-10u op LOW.
  • Haal het vlees uit de slowcooker en laat het even afkoelen.
  • Meet het vocht dat nog in de slowcooker zit. Je hebt maar 2 kopjes nodig. Als er teveel vocht over is, laat het vocht dan wat inkoken op het vuur.
  • Met twee vorken trek je het vlees uit elkaar.
  • Verhit een zware, gietijzeren pan op het vuur.
  • Doe wat olie in de pan.
  • Bak het vlees in de pan aan 1 kant goudbruin en krokant.
  • Voeg het vocht uit de slowcooker toe.
  • Dien meteen op.
TIP:

Er gaat best veel zout in het vlees, maar dat hoort zo.
Als je geen slowcooker hebt, kan je het vlees in 1 1/2u garen in de snelkookpan of zet je het een aantal uren afgedekt in de gewone oven op 80°C.

Reacties