Appeltaart in een pan

Foto Cathy Van de Moortele
De gietijzeren pannen die ik recent aankocht, zijn al goed getest geweest. Ik heb er al hartige en zoete bereidingen in gemaakt. Vlees mooi bruin bakken, aardappelen bakken, .. de gietijzeren pannen kunnen het allemaal. Na gebruik de pan uitvegen met keukenrol, even onder stromend water uitwassen en goed afdrogen. Nog even terugzetten op het vuur, zodat het laatste restje water kan verdampen en dan een heel dun laagje olie in de nog warme pan uitwrijven met wat keukenrol. Je bent weer klaar voor de volgende beurt.

Wat hebben we nodig:
  • 100 gr boter,  op kamertemperatuur
  • 100 gr donkerbruine suiker
  • 1/2 koffielepel vanille extract
  • 1 ei
  • 130 gr patisseriebloem
  • 1/2 koffielepel bakpoeder
  • 1/2 koffielepel natriumbicarbonaat
  • 1 1/2 koffielepel kaneel
  • snuifje zout
  • 120 ml karnemelk
  • 1 grote appel, van het klokhuis ontdaan en in plakjes gesneden
  • 1 eetlepel kaneelsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een grote gietijzeren pan in met wat boter.
  • Mix de boter romig en luchtig met de suiker.
  • Voeg de vanille en het ei toe en blijf mixen tot je een glad beslag krijgt.
  • Meng de bloem met het bakpoeder, de natriumbicarbonaat, kaneel en zout. 
  • Voeg afwisselend karnemelk en droge ingrediënten toe aan het beslag.
  • Meng het beslag niet te veel meer. 
  • Giet het beslag in de pan en maak de bovenkant effen met een spatel.
  • Schik de plakjes in bloemvorm door ze in het beslag te drukken. Ze mogen licht overlappen. Eindig in het midden van de pan.
  • Bestuif de appelpartjes met de kaneelsuiker.
  • Bak de appeltaart 25 - 30 min of tot de randjes mooi beginnen te kleuren en het midden gaar is.
  • Serveer de taart liefst warm.
TIP:

Hou je niet van kaneel? Laat die er dan gewoon uit.

Reacties