Mueslibrood

Foto Cathy Van de Moortele
Enkele weken terug heb ik zelf muesli gemaakt. De muesli was bijna op en ik vond het wel een goed idee, om die laatste muesli te verwerken in brood. En dat was geen slecht gedacht!

Wat hebben we nodig:
  • 215 ml water
  • 12 gr verse gist
  • 250 gr Camp Rémy bloem
  • 175 gr Farine de Meule
  • 100 gr muesli
  • 35 gr honing, vloeibaar
  • 7 gr zout
  • 20 gr broodverbeteraar
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood.
  • Breek de gist in het water.
  • Stort de Camp Rémy bloem, de Farine de Meule en de muesli over het water.
  • Op de bloem leg je de honing, het zout en de broodverbeteraar.
  • Meng de ingrediënten 1 min met de kneedhaak.
  • Kneed het deeg 11 min.
  • Maak een bal van het deeg en leg die in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 45 min rijzen.
  • Bestuif de onderste schaal van de broodbakbol lichtjes met bloem.
  • Duw de gassen uit het deeg en laat het even rusten onder een handdoek.
  • Vorm een mooie, gladde bal van het deeg en leg die op de onderste schaal. Dek af met de koepel.
  • Laat het deeg 25 min rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Laat het deeg nog 20 min verder rijzen.
  • Verwijder de koepel.
  • Maak een insnijding in het deeg met een scherp mesje.
  • Zet de koepel weer op de schaal en schuif de broodbakbol in de hete oven.
  • Verminder de ovenwarmte naar 220°C.
  • Bak het brood 35 min.
  • Verwijder voorzichtig de koepel en laat het brood nog 8 min verder bakken.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.
TIP:

Als je geen broodbakbol hebt, kan je het brood ook bakken in een andere vorm. De broodbakbol zorgt voor een gelijkmatig gebakken en krokant brood.
De broodverbeteraar kan je ook vervangen door boter.
De bloemsoorten die ik gebruik, zijn van Dossche Mills. Ik koop ze bij Wittevrongel in Eeklo.
De broodbakbol is van Emile Henry. Ik heb ook een rechthoekige broodbakvorm en de baguettesvorm volgens hetzelfde principe.

Reacties