Sovital brood

Foto Cathy Van de Moortele
Ik heb weer de tijd gevonden om zelf brood te bakken. Mijn bloemleverancier zat niet stil in tussentijd en wist me weer een paar nieuwe soorten bloem voor te stellen. Eentje daarvan is Sovital. Een mengeling van roggebloem en tarwebloem met daarin lekker veel lijnzaadjes, sesamzaad en zonnebloempitjes. Het is een bloem die je niet zuiver gebruikt, maar mengt met evenveel witte broodbloem. Op de verpakking raden ze Mistral aan. Ik had die niet in huis deze keer en heb dan gekozen voor een waardige vervanger: Camp Rémy. Een heerlijk en gezond bruin brood.

Wat hebben we nodig:
  • 600 ml water
  • 25 gr verse gist
  • 500 gr Sovital
  • 500 gr Camp Rémy (of Mistral)
  • 30 gr broodverbeteraar
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water met de gist in de kom van de Kenwood.
  • Stort de 2 soorten bloem op het water.
  • Meng de bloem met het water met de kneedhaak gedurende 2 min.
  • Voeg de broodverbeteraar toe en laat het deeg 11 min kneden.
  • Vet een grote kom lichtjes in.
  • Vorm een bal van het deeg en leg het deeg in de kom.
  • Sluit de kom met een deksel of een handdoek.
  • Laat het deeg 45 min rijzen.
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke delen.
  • Bol elke deegbal mooi op en vorm er 2 broden van.
  • Bestuif de bodem van de broodbakbol/broodpan met wat bloem.
  • Leg de broden in de broodbakbol/broodpan.
  • Bestuif de broden lichtjes met wat roggebloem en sluit het deksel.
  • Laat het deeg 25 min rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Laat het deeg nog 25 min rijzen.
  • Snij de broden in met een lamé mesje.
  • Schuif de broden met de deksels in de oven en laat ze 35 min bakken.
  • Verwijder de deksels en laat de broden nog 8 - 10 min bakken tot de korst extra krokant is.
  • Haal de broden uit de vormen en laat ze afkoelen op een rooster.
TIP:

Bij deze bloem hoef je geen zout meer toe te voegen.
Gebruik je liever korrelgist? Gebruik dan 10 gr korrelgist ipv 25 gr verse gist.
Bij het bakken van brood in een broodbakbol/broodpan, krijgt je de brood voortdurend stoom waardoor je brood luchtiger en krokanter wordt. 

Reacties