Wit brood in de Creuset

Foto Cathy Van de Moortele
Zelf brood bakken is therapie. Je wordt er rustig van en het kneden van het deeg geeft je de kans om alle stress van je af te duwen. Beeld je dat zelfgebakken, warme brood in, dat net uit de oven komt en jouw keuken een heerlijk aroma geeft? Een dikke snee brood, vers afgesneden met het broodmes, met enkel wat boter, peper en zout...
Even rewinden.. dit recept hoeft helemaal niet gekneed te worden. Je hebt er zelfs geen Kenwood of keukenrobot voor nodig. Je roert de ingrediënten gewoon door elkaar. Makkelijkste brood ooit!

Wat hebben we nodig:
  • 470 gr witte broodbloem 
  • 10 gr zout 
  • 1/4 koffielepel instant korrelgist
  • 350 ml water, koel
Hoe gaan we te werk:
  • Meng de bloem met het zout en de korrelgist en roer alles om met een garde.
  • Giet het water bij de bloem en meng met een houten lepel tot al het water opgeslorpt is door de bloem.
  • Leg het deeg in een grote, lichtjes ingevette kom, dek af met plastic folie en laat de kom 8 - 18u staan op je werkblad.
  • Verwarm de oven voor op 230°C. Zet je Creuset met deksel in de oven en laat hem mee opwarmen.
  • Bestuif je werkblad en je handen met bloem. Keer de kom met deeg uit op het werkblad en vouw het weer samen met een deegschraper. Leg het deeg in een rond rijsmandje (naad van het brood naar boven) en dek het af met een katoenen handdoek. Laat het deeg nog 1u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Haal de Creuset uit de oven wanneer de temperatuur bereikt is.
  • Keer het rijsmandje om boven de Creuset en laat het brood er in vallen. Gebruik je houten lepel om de vorm van het brood weer mooi rond te maken. Duw hiervoor het deeg meer naar het midden toe, zodat er nog voldoende ruimte is tussen het brood en de zijkanten van de Creuset. Je kan het brood nu wat meer karakter geven door er met een schaar een paar knippen in te geven. Zet het deksel op de pot en bak het brood 30 min.
  • Haal het deksel van de pot en bak het brood nog 5 - 20 min of tot het mooi bruin, krokant en gaar is. Heb je liever geen krokante korst, haal het brood er dan na 5 min uit.
  • Haal het brood uit de pot en laat het afkoelen op een taartrooster.
TIP:

Je kan ook gewone bloem gebruiken.
Je kan ook andere soorten bloem gebruiken, maar die bevatten ook iets minder gluten.
Je kan het brood ook een andere vorm geven, door het te laten rijzen in een lange mand met katoenen binnenkant (bestuif die met bloem) en het daarna te bakken in een langwerpige bakvorm met deksel.

Reacties