Gezouten karamelpopcorn
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- olie
- 100 gr gedroogde maïskorrels voor popcorn
- 200 gr kristalsuiker
- 1 koffielepel zeezout
- 25 gr boter
- 1/2 koffielepel natriumbicarbonaat (5 gr)
- Verhit een grote pot op het vuur en voeg wat olie toe. Doe de maïskorrels in de pot en zet er meteen het deksel op. De maïskorrels zullen poffen en lawaai maken.
- Van zodra de maïs niet meer poft, is de popcorn klaar. Zet de pot van het vuur.
- Gooi niet-gepofte korrels onverbiddelijk weg. Doe de popcorn in een grote kom.
- Doe de suiker en het zout in de kookpot (en eventueel 1 - 2 eetlepels water) en laat alles samen karamelliseren op een medium vuur. Roer niet in de pot tot de suiker helemaal gesmolten is, anders gaat de suiker kristalliseren. Dit kan wel 10 min duren. Blijf bij het fornuis en beweeg af en toe de pan over het fornuis, zonder te roeren, zodat de suiker in het midden ook helemaal wegsmelt.
- Voeg de boter toe van zodra de suiker mooi goudbruin is. Roer alles door elkaar tot de boter gesmolten is.
- Zet het vuur lager en voeg het natriumbicarbonaat toe. Het mengsel zal van consistentie veranderen en schuimen. Blijf roeren en zet de pot van het vuur.
- Voeg de popcorn weer toe en roer alles door elkaar.
- Vet een grote bakplaat in met wat boter. Giet de gezouten karamelpopcorn uit op deze bakplaat en laat de popcorn op kamertemperatuur afkoelen en krokant worden.
- Breek de popcorn in stukjes en bewaar hem in een goed afgesloten doos.
Gebruik enkel olie die mag verhit worden.
Maïskorrels voor popcorn vind je bij Delhaize of bij Aveve.
Zet de plaat met de karamelpopcorn niet in de frigo, want de popcorn zal keihard gaan vastkleven aan de plaat.
Om caramel te maken, moet je geduld hebben. Het is niet het makkelijkste recept en je moet echt bij het fornuis blijven. Voor je het weet, is je caramel verbrand.
Reacties