Bloemkool zoetzuur

Foto Cathy Van de Moortele
Bloemkool ziet er prachtig uit, met die mooi gebouwde roosjes en die groene bladeren er rond. Lekker rauw, met een cocktail dipsausje of met kaassaus in de oven. Gewoon gekookt vind ik er niets aan, maar ik zocht wel naar andere manieren om deze groente te serveren. Wat dacht je van deze?

Wat hebben we nodig:
  • 45 gr maïzena
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 2 koffielepels getoaste sesamolie
  • 1 ei
  • 1 bloemkool, in roosjes gesneden
  • olie om de bloemkool te bakken
  • 2 koffielepels sesamolie
  • verse gember, geraspt (naar smaak - ik neem 2 koffielepels)
  • 3 teentjes look, gepeld en fijngeraspt
  • 350 ml groentebouillon
  • 60 ml sojasaus
  • 2 eetlepels maïzena
  • 1 koffielepel lookchili saus
  • 50 gr donkerbruine suiker
  • 4 pijpajuintjes, schoongemaakt en fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
Foto Cathy Van de Moortele
  • We maken eerst een beslag voor de bloemkool. Meng daarvoor de maïzena met de sojasaus, sesamolie en ei.
  • Wentel de bloemkoolroosjes in het beslag en zet ze 15 min aan de kant.
  • Verwarm de olie in een hete pan.
  • Bak de bloemkoolroosjes mooi bruin aan alle zijden. Leg niet teveel bloemkool in de pan, zodat ze mooi kunnen bakken. Haal de bloemkool uit de pan.
  • Begin nu aan de saus. Meng de sesamolie met de olie, look en gember in de pan. Laat de smaken vrijkomen.
  • Doe de rest van de ingrediënten bij de saus en klop goed. Laat de saus mooi indikken.
  • Meng de bloemkool met de saus. Bestrooi met de helft van de pijpajuintjes. Laat de bloemkool op een zacht vuurtje verder garen en roer regelmatig om aanbakken te voorkomen. De bloemkool mag nog wat knapperig zijn.
  • Bestrooi de bloemkool met de rest van de pijpajuintjes en dien op. 
TIP:

Serveer deze bloemkool met hardgekookte eieren, rijst en extra gestoomde broccoli, voor een heerlijk vegetarisch gerecht.

Reacties