Boekske

Een taartje uit mijn jeugdjaren. Altijd te koop bij onze bakker, naast de gekende éclairs en boules de berlins. Destijds werd dit "boekske", ook wel gekend als tompoes, afgewerkt met suikerglazuur, maar gewoon met bloemsuiker bestrooid is het ook al lekker. Dit is een ideaal recept voor als je eierdooiers over hebt. Overgebleven eierdooiers bewaar je in een Tupperwaredoosje. Je giet er een klein beetje water op zodat er zich geen korst op vormt. Bewaar de eierdooiers niet langer dan 3 dagen.

Wat hebben we nodig:
  • 2 grote vierkante vellen bladerdeeg
  • 250 ml melk
  • 1 vanillestok, gespleten
  • 100 gr maïzena
  • 70 gr vanillebloem
  • 220 gr kristalsuiker
  • 750 ml slagroom
  • 50 gr boter
  • 3 eierdooiers
  • bloemsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 210°C. Zet een vierkante vorm van 23cm klaar, die je bekleed hebt met aluminium folie. Zorg dat de folie overhangt, zodat je later het taartje makkelijk kan optillen.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de 2 vellen bladerdeeg erop. Prik het bladerdeeg meermaals in met een vork, zodat het bladerdeeg niet opblaast. Bak het bladerdeeg goudbruin gedurende 8 - 10 min. Laat het bladerdeeg volledig afkoelen.
  • Leg 1 stuk bladerdeeg in de vierkante vorm.
  • Doe de melk in een steelpan. Schraap het merg uit de vanillestok en doe het merg samen met de vanillestok bij de melk. Warm de melk rustig op en laat hem dan 10 min van het vuur trekken.
  • Doe de maïzena met het vanillepoeder en de suiker in een kookpot. Zeef de melk boven de droge ingrediënten en klop alles mooi dooreen.
  • Voeg de room toe en zet de pot op het vuur. Laat de pudding zachtjes dik worden. Er zullen luchtbelletjes op de pudding komen. Dat is het moment om de boter toe te voegen.
  • Haal de pan van het vuur en klop de eierdooiers één voor één door de pudding.
  • Giet de pudding op het bladerdeeg en laat hem afkoelen.
  • Werk af met de tweede plak bladerdeeg. Zet de taart in de koelkast voor 12u.
  • Bestuif de taart met bloemsuiker en snij ze in vierkantjes met een getand mes. Je boekskes zijn klaar!
TIP:

Wil je toch liever glazuur op je boekske? Meng dan 125 gr bloemsuiker met 1 eetlepel melk en smeer dit glazuur op de dekseltjes voor je ze op de pudding zet.
Je kan ook een pakje vierkante bladerdeegvelletjes kopen. Leg alle velletjes met wat tussenruimte naast elkaar en bak ze zo. Op die manier heb je meteen individuele taartjes.


Reacties