Rood fruit dessert

Foto Cathy Van de Moortele
Rood fruit is niet goedkoop, maar wie kan deze vruchtjes weerstaan? Denk aan aardbeien, frambozen, braam- en bosbessen, aalbessen... Heerlijk! In dit recept maken we het fruit nog mooier, door het te etaleren in een gelei van zoete wijn. Naar een recept van Eric Lanlard, ideaal voor de feestdagen.

Wat hebben we nodig:
  • 425 ml zoete wijn (Monbazillac)
  • 5 gelatineblaadjes, geweekt in koud water
  • het sap van 1 citroen
  • het merg van 1 vanillestok
  • 200 gr kleine aardbeien
  • 225 gr frambozen
  • 200 gr aalbesjes, met steeltjes aan
  • 100 gr bosbessen
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de wijn in een steelpannetje en warm hem zachtjes op.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en laat ze smelten in de warme wijn.
  • Voeg het citroensap en het vanillemerg toe aan de wijn.
  • Giet de vloeistof in een maatkan en laat ze afkoelen. 
  • Schik de helft van het fruit in een terrinevorm. Zorg dat het er allemaal mooi en netjes uitziet. Door de kroontjes aan de aardbeien en de steeltjes aan de aalbesjes te laten zitten, oogt het nog mooier.
  • Overgiet het fruit met de helft van de vloeistof of tot de bessen net onderstaan.
  • Zet de terrine 45 min in de koelkast.
  • Schik de rest van het fruit op de gelatine en giet er de rest van de vloeistof over. Zet de terrine weer in de koelkast om verder op te stijven.
  • Vlak voor het opdienen zet je de terrine heel even in warm water, zodat hij loskomt van de vorm.
  • Keer om op een grote schaal. Gebruik een scherp, glad mes - dat je eerst in heet water doopt - om de terrine in plakken te snijden.
  • Serveer met extra verse bessen.
TIP:

Probeer niet om het fruit en de vloeistof in 1x in de terrine te doen. Het fruit zal beginnen "zwemmen" en zal niet mooi verdeeld zitten in de gelatine.
Het is makkelijker eten als je de kroontjes van de aardbeien haalt en de steeltjes van de aalbessen. Het oogt mooier als alles er aan blijft zitten. It's up to you!

Reacties