Linzer koekjes

Foto Cathy Van de Moortele
Dit koekje is een variant op de Oostenrijkse Linzer torte. Twee koekjes die je op elkaar stapelt, met daar tussenin heerlijke confituur. Het bovenste koekje krijgt een laagje bloemsuiker, wat deze koekjes helemaal aantrekkelijk en onweerstaanbaar maakt. In het bovenste koekje zorg je voor een "venstertje" waardoor de vulling zichtbaar wordt. Mix het deeg niet te lang, zodat je koekje in de mond smelt. Te lang mixen zorgt voor taaie koekjes. Bij WeekendBakery kan je vormpjes bestellen om deze koekjes te maken.

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr kristalsuiker
  • 1 koffielepel vanille extract
  • 285 gr patisseriebloem
  • snuifje zout
  • confituur naar smaak
  • bloemsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Klop de boter romig met de suiker en de vanille. Gebruik hiervoor een vork.
  • Meng de bloem met het zout en meng alles samen met de boter. Meng niet langer dan nodig is.
  • Vorm een platte schijf van het deeg en leg die - ingepakt in plasticfolie- 30 min in de koelkast.
  • Leg het deeg op een silicone matje. Bedek het deeg met plastic folie. Rol het deeg zo uit. Op die manier verzwaar je je deeg niet met extra bloem en blijft het deeg toch niet aan de deegrol of aan je werkblad kleven.
  • Je hebt koekjesvormen in verschillend formaat maar met een zelfde thema nodig: bv een groot hart en een klein hartje.
  • Steek zoveel mogelijk koekjes uit met het grootste vormpje.
  • Bij de helft van de koekjes, haal je een stukje uit het midden met het kleinste vormpje, zodat je een soort venstertje bekomt. De kleinste hartjes die je uitsteekt kan je weer samenkneden om nog meer koekjes van te maken of je bakt ze apart als extra mini koekjes. Er zijn ook speciale vormpjes, waarbij het hartje meteen uit het koekje gesneden wordt.
  • Leg alle koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze 30 min in de koelkast, zodat ze niet uitlopen bij het bakken.
  • Verwarm de oven voor op 175°C. Bak de koekjes 10 - 15 min (naargelang de grootte) of tot ze licht gekleurd zijn.
  • Laat de koekjes volledig afkoelen.
  • Neem de onderste koekjes en besmeer de gladde onderkant met confituur. Leg ze op een rooster met de confituur naar boven.
  • De andere koekjes bestuif je eerst royaal met bloemsuiker en dan leg je die voorzichtig op de confituur.
TIP:

Je kan deze koekjes ook maken met Ellphi suikervervanger. Gebruik hiervoor evenveel Ellphi suikervervanger als suiker in dit recept. Meng de 100 gr Ellphi met de bloem en het zout en voeg het dan pas toe aan de boter en de vanille. Met deze werkwijze bespaar je niet alleen op calorieën, maar ook op je suikerinname, wat met een dubbel koekje geen slecht idee is.

Reacties