Spaghetti seafood

Foto Cathy Van de Moortele

In mijn favoriete Proxy Delhaize stonden de blikjes kokkels en octopus aan de helft van de prijs. Ik heb een voorraadje ingeslaan want deze blikjes zijn mijn lifesavers om snel een pasta op tafel te zetten. Ik gebruik het vocht van de kokkels voor de saus. Wees niet bang om een beetje extra knoflook te gebruiken in dit pastagerecht, het is heerlijk zo! We snijden de knoflook deze keer in dunne plakjes (anders hou ik het meest van geraspte knoflook op de Microplane) en laten hem poffen in de warme olijfolie. Zorg voor rijpe kerstomaatjes, liefst die grotere die nog aan elkaar vastzitten. Ik heb er ook een paar scampi aan toegevoegd, maar dat is helemaal aan jou. Je kan er ook wat kamschelpen of stukjes witte vis bij doen. Anyway, laten we er aan beginnen.

Wat hebben we nodig:

  • verse pasta, op basis van 50 gr ei, 50 gr semola de Cecco en 50 gr "00" pastabloem
  • olijfolie
  • 2 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes gesneden
  • enkele chilivlokjes
  • kerstomaatjes, in 4 gesneden
  • zout
  • 50 ml witte wijn
  • 1 blikje kokkels, uitgelekt (hou het vocht apart)
  • 1 blikje octopus, uitgelekt (de olie gebruiken we niet)
  • 3 scampi, ontdooid en van het staartje ontdaan
  • platte peterselie, gesnipperd
  • enkele basilicumblaadjes, gescheurd
  • peper van de molen

Hoe gaan we te werk:

  • Maak het pastadeeg volgens het gekende recept.
  • Laat het deeg 30 min rusten in een gesloten ziploc zakje.
  • Verdeel het deeg in 3 porties.
  • Rol 1 portie uit met de deegrol en haal het deeg door de pastamachine tem stand 6 (van 9 standen op mijn Kenwood pastamachine).
  • Verwerk het lasagnevel tot spaghetti. Ik heb deze keer mijn chitarra gebruikt.
  • Laat de pasta kort drogen op een horizontaal pastarek.
  • Ga zo door tot al het deeg verwerkt is.
  • Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het vuur en warm die alvast op.
  • In een diepe hapjespan laat je een bodem olijfolie opwarmen.
  • Fruit de plakjes look aan tot ze heel lichtjes beginnen te kleuren.
  • Breng er wat pit in met enkele chilivlokjes
  • Doe de tomaatjes erbij en laat ze wat zachter worden. Kruid met zout.
  • Kook de pasta beetgaar.
  • Blus met de witte wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Voeg de kokkels, octopus en scampi toe en gaar ze kort mee.
  • Giet het sap vcan de kokkels bij de zeevruchten en meng.
  • Voeg de al dente pasta toe aan de pan en meng alles onder elkaar.
  • Voeg eventueel nog wat extra pastakookvocht toe om een mooi gebonden saus te vormen.
  • Werk af met peterselie en basilicum.
  • Verdeel de pasta over 2 diepe kommen en werk af met een draai van de pepermolen.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Er hoort geen kaas in dit gerecht.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties