Sinaasappelcake
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik maak liefst gebruik van mijn Emile Henry cakevorm met een inhoud van 1 liter. Die is perfect voor een viervierde cake bijvoorbeeld. Een te grote vorm leidt tot een platte cake, niet iets om naar uit te kijken. Weet je niet hoeveel inhoud jouw vorm heeft? Giet er dan water in tot net onder de rand. Giet dit water over in een maatbeker en je kent de inhoud van jouw vorm.
Wat hebben we nodig:
- 150 gr eieren (3 eieren)
- 160 gr fijne griessuiker
- merg van 1 vanillestokje
- 175 ml zonnebloemolie
- zeste van 1 sinaasappel
- 235 ml vers geperst fruitsap
- 270 gr patisseriebloem
- 10 gr bakpoeder
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Vet een bakvorm van 1 liter in met bakspray en bekleed hem met bakpapier. Laat de lange zijden overhangen.
- Klop de eieren op met de suiker in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de draadklopper.
- Voeg het vanillemerg, de olie, de zeste en het sap toe.
- Klop goed op tot het beslag wat dikker wordt.
- Meng de bloem met het bakpoeder. Gebruik hiervoor een garde.
- Voeg deze droge ingrediënten toe aan de natte en klop nogmaals goed op tot een homogeen beslag. Zorg dat er geen bloemklontertjes in zitten.
- Giet het beslag in de voorbereide vorm.
- Zet de cake 50 min in de oven of tot hij lekker ruikt, mooi bruin en gaar is.
TIP:
Haal eerst de zeste van de sinaasappel vooraleer je hem perst.
Laat de cake in de vorm afkoelen op een rooster.
Als je dat lekker vindt, kan je de cake afwerken met suikerglazuur (meng bloemsuiker met een beetje vers fruitsap en giet dat over de afgekoelde cake).
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties