Marokkaanse rundsvleesstoofpot

Foto Cathy Van de Moortele

Neem geen mager stoofvlees voor deze stoofpot. Vraag je slager om grove stukken rundsvlees te snijden waar toch wel een zeker vetgehalte in zit. Het vet zal langzaam wegsmelten en je vlees wordt botermals. In combi met de warme kruiden, waan je je in een Marokkaans gezin...

Wat hebben we nodig:

  • geklaarde boter (ghee)
  • 750 gr rundsstoofvlees met vet, in grove stukken gesneden, op kamertemperatuur
  • 1 ui, gepeld en grof gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en gesnipperd
  • 1 blik tomatenblokjes van Mutti (400 gr)
  • 240 ml runderbouillon
  • 1 kaneelstokje
  • 2 laurierblaadjes
  • 30 ml Worchestershiresaus
  • 30 ml granaatappelmelasse (of kandijsiroop)
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 koffielepel komijnpoeder
  • 1 koffielepel gemberpoeder
  • 1 koffielepel sumac
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 1 takje thijm
  • platte peterselie, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Laat de ghee goed opwarmen in een pan.
  • Dep het vlees goed droog met keukenpapier. Vocht is de vijand als het aankomt op vlees mooi bruin kleuren.
  • Kleur het vlees aan alle zijden tot het een korstje heeft. Doe dit in meerdere keren als de pan niet groot genoeg is.
  • Haal het vlees uit de pan en leg het alvast in de slowcooker.
  • Voeg wat extra ghee toe indien nodig.
  • Fruit de uien tot ze lichtjes bruin zijn en voeg dan de knoflook toe. Gaar die even mee.
  • Voeg de tomatenblokjes, bouillon en alle kruiden (behalve de peterselie) toe.
  • Giet deze warme saus over het vlees.
  • Zet de slowcooker 6u op de lage stand.
  • Open het deksel niet tot het vlees gaar is.
  • Kruid bij waar nodig. Voeg nu nog wat zout toe.
  • Werk af met peterselie.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Gebruik niet teveel zout van in het begin. Het gerecht zal lang opstaan en teveel zout zou het gerecht verpesten, aangezien de saus geconcentreerder wordt.
Schil enkele aardappelen en snij ze in gelijke stukken. Voeg ze na 3u toe aan de slowcooker en laat ze meegaren. 

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties