Varkenswangen in rodewijnsaus in de snelkookpan

Foto Cathy Van de Moortele

De slowcooker en de snelkookpan komen hier geregeld op het werkblad te staan. Tijdens de nacht gaar ik vaak een stuk vlees met groenten in de slowcooker. Op drukkere dagen kies ik dan voor de snelkookpan, zodat we snel aan tafel kunnen.
Varkenswangen zijn een delicatess. Mijn slager kuist ze mooi op en zorgt dat alle vliezen en onzuiverheden weg zijn. Dan weet ik dat mijn eindproduct ook goed zal zijn. Deze keer gaarde ik ook krieltjes mee in de saus, zodat ze alle smaak kunnen opnemen.

Wat hebben we nodig:

  • 8 varkenswangen
  • vetstof (ik gebruikte zelfgemaakt ossenwit)
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 wortels, geschraapt en grof gesneden
  • 2 stelen selder, schoongemaakt en grof gesneden
  • 30 gr tomatenpuree van een goed merk
  • 1 grote tomaat, in blokjes gesneden
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 eetlepel zoet paprikapoeder
  • 1/2 runderbouillonblokje, verkruimeld
  • 1 takje thijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 300 gr krieltjes, gewassen
  • 250 ml rode wijn
  • 600 ml water, heet
  • platte peterselie, fijngesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Dep de varkenswangen droog.
  • Verhit wat vetstof in de snelkookpan.
  • Kleur de wangen aan beide kanten bruin. Ze hoeven enkel kleur te krijgen in dit stadium.
  • Haal de gekleurde wangen uit de pan en zet ze even aan de kant.
  • Voeg wat vetstof toe en kleur de uien aan tot ze bruin worden.
  • Voeg de knoflook toe en gaar die mee tot het geurig wordt.
  • Verdeel de wortelen en selder over de rest en meng goed.
  • Bak de tomatenpuree even mee met de groenten, zodat het rauwe er vanaf is.
  • Strooi de tomatenblokjes en alle kruiden in de pan en leg er de varkenswangen (met vrijgekomen sap) en de krieltjes in.
  • Schep voorzichtig om.
  • Overgiet met de wijn en het hete water.
  • Sluit de pan en zet het vuur hoog. 
  • Kies voor de vleesstand (hoogste stand) en laat de pan onder druk komen. Van zodra er stoom uit het ventiel komt, mag je de warmte verminderen (ik koos stand 6 van 9 standen op mijn inductieplaat).
  • Stel een klokje in op 40 min.
  • Neem de pan van het vuur en laat ze 5 min staan.
  • Verzet het ventiel naar de drukstand en laat de druk er af. 
  • Open voorzichtig het deksel (van je gezicht weg) en check de gaarheid van het vlees en de krieltjes.
  • Werk af met peterselie en dien op.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

In plaats van 2 stengels af te breken van de selder, versnipper ik de uiteinden samen, zodat je de selder gewoon korter maakt. Er mogen gerust ook wat blaadjes bij zitten.
Je kan ook smout gebruiken om de wangen aan te kleuren.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties