Koude krieltjessalade met octopus
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
De tentakels (ook wel de armen) van de octopus kan je apart kopen, reeds gekookt. Je kan ze in principe zo eten, maar ik leg ze graag nog even op de BBQ of in een grillpan, om ze die rokerigheid te geven waar ik wel van hou. De krieltjes kan je schillen op voorhand of nadien pellen maar ik vind die schilletjes helemaal niet erg.
In plaats van citroenzeste, versnipperen we vandaag een plakje citroen zeer fijn. Heel leuke structuur om in een salade te hebben en mooi fris.
Wat hebben we nodig:
- 6 krieltjes, goed gewassen
- zout
- 1 verpakking gare octopustentakels, gespoeld en drooggedept
- olijfolie
- een stukje rode ui, gepeld en zeer fijn gesnipperd
- 1/4 rode paprika, in fijne brunoise gesneden
- sap van 1/2 citroen
- 1 plakje citroen, zeer fijn gesnipperd
- 6 lange kerstomaatjes, gehalveerd
- platte peterselie, fijngesnipperd
- peper van de molen
- Aleppo peper (pul biber)
Hoe gaan we te werk:
- Zet de krieltjes op in koud water en kruid ze met zout.
- Kook de krieltjes tot ze gaar zijn.
- Spoel ze onder koud water en laat ze helemaal afkoelen.
- Vet de tentakels in met olijfolie en vet ook het rooster goed in voor je gaat grillen.
- Eens de grill mooi warm is, leg je de ingevette octopus op het rooster en grill je hem tot hij mooi blakert.
- Laat de octopus afkoelen en snij hem dan in hapklare stukken. Hou de staartjes apart voor de afwerking.
- Doe de octopusstukjes in een kom.
- Snij de krieltjes in plakken en doe ze ook in de kom.
- Voeg de rode ui, paprika, het citroensap, de gesnipperde citroen, de tomaatjes en peterselie toe.
- Schep voorzichtig om.
- Kruid met peper, Aleppo peper en zout.
- Laat de salade een half uurtje trekken en serveer ze dan.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Eentje om te onthouden: groenten die boven de grond groeien, zet je op in warm water. Ondergrondse groenten (zoals aardappelen, knolselder, wortelen, ..) zet je op in koud water.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties