Mosselen in de snelkookpan

Foto Cathy Van de Moortele

Ik straal van oor tot oor met deze snelkookpan Novia van 9 liter van Lagostina. Hij is ruim genoeg om 3 kg mosselen te bevatten, mét groentjes. Eenmaal de pan onder druk staat, heb je maar 3 min nodig om de mosselen te garen. Snel aan tafel dus!
Deze inox snelkookpan is snel en makkelijk af te wassen met de hand of in de vaatwas. Het deksel was je best met de hand af. De pan is niet moeilijk om te gebruiken eenmaal je het basisprincipe van een snelkookpan begrijpt. Er moet altijd minimum 250 ml vocht in de pan gedaan worden, anders kan je geen stoom creëren. Op de knop zit een ventiel met daarop verschillende functies: REMOVE (om het ventiel schoon te maken), DRUKSTAND om de druk af te laten, STAND 1 voor groenten en STAND 2 voor vis, vlees en diepvriesproducten (hoogste stand). Je brengt de pan eerst onder druk op hoge warmte. Eens de stoom uit het ventiel komt en je een rode aanwijzing ziet in het deksel, mag het vuur teruggebracht worden naar medium warmte en kan je de gaartijd instellen. Eenmaal de gaartijd voorbij is, zet je de pan van het vuur en laat je de druk van de pan. Dan pas kan je het deksel openen. Succes!

Wat hebben we nodig:

  • 3 kg mosselen, gewassen 
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geperst
  • 1 steel selder, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
  • 1 wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 250 ml witte wijn
  • peper van de molen
  • zout
  • platte peterselie, gesnipperd
  • citroen

Hoe gaan we te werk:

  • Zorg dat alle mosselen gecontroleerd zijn op onregelmatigheden, kapotte schelpen, ... 
  • Laat wat olijfolie opwarmen in de snelkookpan en fruit de uisnippers aan tot ze glazig worden.
  • Roer de knoflook door de uien en bak die even mee. Laat de groenten niet kleuren.
  • Voeg de selder en wortel toe en schep goed om. Laat ze wat zachter worden.
  • Blus met de witte wijn.
  • Kruid met peper en zout.
  • Sluit het deksel van de snelkookpan en zet het vuur op de hoogste stand.
  • Van zodra de pan onder druk staat en je stoom ziet verschijnen, zet je de warmte op medium.
  • Stel de gaartijd in (gebruik een kookwekkertje) op 3 min.
  • Neem de pot van het vuur en laat de druk er af.
  • Open het deksel.
  • Schud de mosselen op, strooi er peterselie over en serveer.
  • Pers naar eigen smaak citroen over de mosselen.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Liever geen wijn? Gebruik dan gewoon water of bouillon.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties