Groentenstoofpotje met rijst
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Als je er graag vlees bij wilt, dan kan dat uiteraard. Je kan het soepvlees dat je gebruikt hebt in de bouillon, fijnsnijden en op het laatst onder het stoofpotje mengen bijvoorbeeld. Een gehaktbereiding doet het hier ook goed bij. Maar ook an sich, is dat stoofpotje al lekker.
Wat hebben we nodig:
- enkele stukken soepvlees met bot
- 2 laurierblaadjes
- enkele zwarte peperkorrels
- 2 kruidnagels
- 1 wortel, gebroken
- 2 stelen selder, gebroken
- 1 ui, gepeld en doorgesneden
- olijfolie
- 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
- 10 koriandersteeltjes (of peterseliesteeltjes), zeer fijn gesnipperd
- 2 wortels, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
- 1 grote frietaardappel, geschild en in fijne brunoise gesneden
- 40 gr tomatenpuree
- 250 gr (kers)tomaten, gemixt
- 200 gr diepvrieserwtjes
- peper van de molen
- zout
- korianderpoeder
- komijnpoeder
Hoe gaan we te werk:
- Doe het vlees met het bot in een pot en overgiet met koud water tot het vlees helemaal onder staat.
- Breng het water aan de kook. Nadat het 5 min gekookt heeft, ververs je het water en spoel je het vlees af.
- Zet het vlees opnieuw op in vers, koud water en voeg alle aromaten toe tem de ui.
- Breng de bouillon aan de kook en laat hem dan garen tot het vlees heel zacht is.
- Haal het vlees uit de bouillon en gooi zichtbaar vet weg. Het merg uit de pijpjes kan je op een toastje smeren en zo opeten met wat vers gemalen peper of je serveert het merg samen met het vlees bij het stoofpotje.
- Zeef de bouillon en gooi de aromaten weg. Hou de bouillon apart.
- In een zware pot, type Le Creuset, laat je wat olijfolie opwarmen op medium-warm vuur.
- Fruit de knoflook met de fijngesnipperde koriandersteeltjes. Waak ervoor dat de knoflook niet bruin wordt.
- Voeg de wortelblokjes en aardappelblokjes toe en schep goed om.
- Laat de groenten even garen.
- Roer de tomatenpuree door de groenten en bak die even mee, om het rauwe er vanaf te krijgen.
- Giet de gemixte tomaten bij de groenten en breng de stoofpot aan de kook.
- Verminder het vuur, voeg de erwtjes toe en kruid met peper, zout, koriander en komijn.
- Voeg hete bouillon toe tot alles mooi onder staat en voeg meer toe tijdens het garingsproces indien nodig.
- Serveer deze stoofpot met Egyptische rijst. Doe er de stukjes soepvlees bij als je dat lekker vindt.
TIP:
Je hebt allicht niet alle bouillon nodig. Gebruik hem voor soep of sauzen.
Heb je geen tomaten in huis? Gebruik dan een half blik tomatenblokjes of passata.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties