Verrijkte bolognaise
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Een kruising tussen een bolognaise en een carbonara. Dat is wat we vandaag maken. Via de webshop van Vleesch, kocht ik rundergehakt met 30% vet. Vet brengt smaak en laat me duidelijk zijn: dit vlees is heel erg smaakvol. Het is niet alleen puur en natuurlijk, het bevat ook geen onnodige toevoegingen. Het vet in het gehakt zorgt ervoor dat het vlees niet alleen zeer smaakvol is maar dat het ook veel sappiger is. De runderen van het Belgische Wit-Blauw ras worden op de boerderij zelf gekweekt en geslacht door 2 lokale slachters. Je hebt inspraak in hoe de porties versneden worden, of je het vlees al dan niet gekruid wilt. Vergeet niet om je kortingscode in te voeren op de website bij je eerste bestelling!
Eerst bakken we lekkere guanciale uit op een zacht vuur, zodat het vet kan wegsmelten en je krokant spek overhoudt. Het vet voegen we later toe aan de mix van eierdooiers en vers geraspte pecorino. Vergeet niet om flink wat peper te gebruiken in dit gerecht!
Wat hebben we nodig:
- 125 gr guanciale, in blokjes gesneden
- 400 gr rundergehakt 30% vet
- 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
- peper van de molen
- zout
- 300 ml tomate frito van Mutti
- 4 eierdooiers
- 40 gr pecorino romano, vers geraspt
- 250 gr penne rigate
Hoe gaan we te werk:
- Leg de blokjes guanciale in een koude pan en laat die langzaam opwarmen tot medium warmte.
- Geef het spek de tijd om uit te bakken. Het vet zal eerst glazig worden en daarna wegsmelten, tot je een pan met vet hebt met daarin krokant spek.
- Gebruik een schuimspaan om het spek uit de pan te halen. Laat het uitlekken op keukenpapier. Het spek zal nu extra krokant worden.
- Giet het spekvet in een vuurbestendig kommetje.
- Bak het gehakt rul in dezelfde pan. Je hoeft geen vet toe te voegen.
- Doe de uisnippertjes bij het rul gebakken gehakt en kruid met peper en zout.
- Laat de uien even meegaren voor je de tomate frito toevoegt.
- Laat de vleessaus op medium vuur een 15-tal min rustig pruttelen.
- Ondertussen klop je 4 eierdooiers los met de vers geraspte kaas.
- Kruid met vers gemalen peper.
- Gebruik de garde om het spekvet (zorg dat je het vet filtert door een zeefje) door de eierdooiers te mengen.
- Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het vuur en breng die aan de kook.
- Kook de pasta al dente.
- Voeg een halve pollepel van het pastakookvocht toe aan de eierdooiers en meng meteen, zodat de eieren niet gaan stollen.
- Voeg de beetgare pasta toe aan de vleessaus, samen met een pollepel pastakookvocht.
- Laat de penne nog even verdergaren.
- Neem de pan van het vuur en meng er de eiermassa onder.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Heb je iemand in de buurt die zelf kippen heeft en eieren verkoopt? Ideaal! Wij hebben zelf 3 kippen en mogen elke dag eitjes rapen. En dat proef je.
Plaats je een bestelling bij Vleesch.nl? Doe de groeten aan Bart van Koken en Hoge Hakken, hij zal het weten te waarderen.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties