Finse zalmsoep
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik ga graag naar de markt om verse vis! Je kan resten vis vragen (stukken goedkoper) als je soep, quiche of een vispannetje wil maken. Je hoeft er geen dure filets voor te kopen. Vandaag maak ik een Finse zalmsoep, met stukjes aardappel, zure room en dille. De visboer verkocht me restjes uit de staart van de zalm en die zijn hier prima voor.
Wat hebben we nodig:
- 1 kleine wortel, geschraapt en in stukken gebroken
- 2 pijpajuintjes, schoongemaakt en grof gesneden
- 1 ui, gepeld en gehalveerd
- 10 peterseliestengels
- 1 selderstengel, schoongemaakt en grof gesneden
- 1 laurierblad
- 3 zwarte peperkorrels
- 350 gr vastkokende aardappelen, geschild en in fijne brunoise gesneden
- 225 gr zalm, in stukjes gesneden
- peper van de molen
- zout
- klontje boter
- 60 gr zure room
- verse bieslook, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Doe de wortel in een kookpot met de pijpajuintjes, ui, peterselie, selder, laurier en zwarte peperkorrels.
- Voeg er 1200 ml water aan toe.
- Breng de bouillon aan de kook.
- Zet het vuur zachter en laat de bouillon trekken gedurende 45 min.
- Gebruik een schuimspaan om de aromaten te verwijderen (je hebt ze niet meer nodig).
- Zeef de bouillon.
- Was de pot af en doe de bouillon er weer in.
- Voeg de aardappelblokjes toe en kook ze tot ze beetgaar zijn.
- Voeg de stukjes zalm toe en gaar ze kort mee.
- Kruid de soep met peper en zout.
- Werk af met een klontje boter, de zure room en verse bieslook.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Wat krokant brood, roomboter en klaar!
Het originele recept vraagt om verse dille, maar die had ik niet. Bieslook is ook heel erg lekker!
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties