Bamya met lamsnek in tomatensaus

Foto Cathy Van de Moortele

Nadat ik een eerste bestelling had geplaatst bij Vleesch.nl, moest ik wat ruimte vrijmaken in de diepvriezer. Ik haalde een zak met lamsnek uit de vleeslade en bedacht dat dit wel lekker zou zijn met bamya. Bamya is niet zo gekend bij ons en je vindt het ook niet in de gewone groentewinkels. Meestal koop je bamya (okra) bevroren en in de betere Turkse, Afghaanse of Arabische winkeltjes vind je ze ook wel eens vers. Kijk goed uit je doppen met verse bamya en check ze op rotte of zachte plekken. Verbruik verse bamya liefst de dag zelf.
De lamsnek gaar ik eerst in de snelkookpan. De geurige bouillon gebruiken we daarna in de tomatensaus waar ook de bamya in gegaard wordt. Serveer de bamya over rijst met het zachte lamsvlees.

Wat hebben we nodig:
  • 600 gr lamsnek met bot
  • 1 grote ui, gepeld en gehalveerd
  • 2 stelen selder, schoongemaakt en in stukken gesneden
  • 1 grote wortel, geschraapt en in stukken gesneden
  • enkele peterseliestengels
  • peper van de molen
  • zout
  • enkele peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 bouillonblokjes, verkruimeld
  • olijfolie
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • 1/2 groene paprika, in fijne brunoise 
  • 1 kleine wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • een stukje rode chilipeper (ontpit als je het niet te pikant wil), fijngesnipperd
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • 1 eetlepel zoet paprikapoeder
  • 1 eetlepel zout
  • 1 koffielepel suiker
  • 4 grote, rijpe tomaten, in 4 gesneden
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 zak diepvries bamya
  • citroen
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de lamsnek in de snelkookpan en voeg de ui, selder, wortel en peterseliestengels toe.
  • Overgiet met voldoende heet water, zodat alles goed onder staat. Kijk goed waar de vullijn van de snelkookpan zit en ga daar niet over.
  • Kruid met peper van de molen, zout, peperkorrels, laurier en de verkruimelde bouillonblokjes.
  • Breng de snelkookpan onder druk en laat het vlees daarna op medium warm vuur garen gedurende 25 min. Laat de druk van de pan en kijk of het vlees gaar is. Geef het vlees extra tijd indien nodig.
  • Als het vlees gaar is, dan leg je het vlees apart in een kom. Giet de bouillon door een fijne zeef en vang hem op. De aromaten mag je weggooien.
  • In een zware pot, type Le Creuset, laat je een bodem olijfolie opwarmen.
  • Fruit de uisnippers aan en laat ze wat kleur krijgen.
  • Doe de knoflook erbij en gaar die even mee.
  • Roer de groene paprikablokjes, wortelblokjes en de chilipeper door de uien en laat die wat zachter worden.
  • Kruid met komijn, koriander, paprikapoeder, zout en suiker.
  • Bak de kruiden even mee tot ze geurig worden.
  • Ondertussen blender je de tomaten glad met de tomatenpuree en een pollepel bouillon.
  • Giet deze tomatensaus bij de uien en laat ze 15 min zachtjes pruttelen.
  • Voeg de bamya toe en laat die op medium vuur een uurtje garen.
  • Werk af met vers geperst citroensap.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Je hoeft de bamya niet te ontdooien vooraleer je hem toevoegt aan de saus.


Foto Cathy Van de Moortele




Reacties