Stoofvlees in kruidige tomatensaus

Foto Cathy Van de Moortele

Varkensstoofvlees is een goede keuze voor dit stoofpotje. Er moet een beetje vet aan zitten, dat mooi wegsmelt tijdens het garen maar wel zorgt voor mals vlees. De tomatensaus zit vol smaak. Heb je nog saus over, met hier en daar een stukje vlees? Serveer het de volgende dag over tagliatelle. Twee vliegen in één slag.

Wat hebben we nodig:

  • 600 gr varkensstoofvlees
  • boerenboter
  • olijfolie
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • een stukje gember, geraspt
  • 1 koffielepel zout
  • peper van de molen
  • 2 koffielepels kerriepoeder
  • 1 koffielepel zoet paprikapoeder
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 1 koffielepel korianderpoeder
  • 1 koffielepel Aleppo peper (pul biber)
  • 40 gr tomatenpuree
  • 2 tomaten, in blokjes gesneden+
  • 500 ml kippenbouillon, heet

Hoe gaan we te werk:

  • Dep het vlees goed droog met keukenpapier.
  • In een zware pot, type Le Creuset, laat je wat boter opwarmen met een scheutje olijfolie.
  • Bak het vlees mooi bruin, zonder het al te laten garen. Van zodra het vlees kleur heeft, schep je vlees met een schuimspaan uit de pan.
  • Voeg wat extra vet nodig indien nodig. 
  • Fruit de uien aan en laat ze wat kleur krijgen.
  • Doe de knoflook en gember bij de uien en gaar die even mee.
  • Voeg alle kruiden toe, meng ze met de uien en bak de kruiden mee tot ze geurig worden.
  • Bak ook de tomatenpuree even mee, om het rauwe er vanaf te krijgen.
  • Strooi de tomatenblokjes in de pan en overgiet met de hete bouillon.
  • Leg het vlees terug in de pan.
  • Breng alles aan de kook en laat het vlees dan mooi zacht worden op een laag vuur in 2 - 3u, met deksel.
  • Als er teveel saus is, laat de stoofpot dan nog even verder garen zonder deksel.

TIP:

Heb je geen tomaten? Voeg dan een half blik tomatenblokjes toe.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties