Spaghetti aglio olio e peperoncino
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Een echte klassieker uit de Italiaanse keuken. Ik had enkele pittige pepertjes gekocht en ook een voorraadje knoflook. De knoflook poffen we eerst in de oven, zodat hij mooi zacht en geurig is. Die knoflook wordt gemixt met de olijfolie waarin hij gegaard is en een pittig pepertje.
Wat hebben we nodig:
- verse pasta, op basis van 100 gr eieren, 100 gr semola de Cecco en 100 gr "00" pastabloem
- 2 bollen knoflook
- 200 ml olijfolie
- 1 pittig pepertje
- zout
- platte peterselie, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Maak het pastadeeg volgens het gekende recept.
- Laat het deeg 30 min rusten in een gesloten ziploc zakje.
- Verdeel het deeg in 5 porties.
- Neem 1 portie deeg en laat de rest afgedekt in het zakje.
- Rol het deeg uit met de deegrol en haal het daarna door de pastamachine tem stand 6 (van 9 standen op mijn Kenwood pastamachine).
- Bestuif het lasagnevel met semola en haal het daarna door de spaghettimaker.
- Laat de nestjes spaghetti kort drogen op een horizontaal pastadroogrek.
- Doe verder tot alle deeg is opgebruikt.
- Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het fornuis en warm die alvast op.
- Ondertussen verwarm je ook de oven voor op 190°C.
- Snij het hoofd af van twee bollen knoflook en zet de knoflookbollen in een ovenschaaltje.
- Giet er 200 ml olijfolie bij.
- Schuif het schaaltje in de oven en laat de knoflook 1u poffen of tot hij bruin en zacht is.
- Knijp de tenen knoflook uit de schilletjes in de beker van de mixer.
- Voeg een deel van de olijfolie toe, met het pittig pepertje.
- Mix alles glad.
- Doe deze saus in een diepe hapjespan en warm ze zachtjes op.
- Kook ondertussen de spaghetti al dente en voeg een pollepel van het pastakookvocht toe. Dit zal de saus romig maken en het ook makkelijker maken om de pasta te mengen met de saus.
- Voeg de beetgare pasta toe aan de saus en warm nog even goed door. Voeg extra pastakookvocht toe indien nodig.
- Werk af met platte peterselie en verdeel de pasta over 2 diepe kommen.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Eet dit gerecht meteen.
Het lijkt een hele grote hoeveel knoflook, maar door hem te poffen zal hij veel zachter van smaak zijn.
Verwijder de pitjes uit het pepertje als je niet wil dat je mond in brand staat.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties