Shareefs baklava
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Een heel eenvoudige baklava, zonder poespas of gedoe. Doe niet zoals ik (ik kocht plantaardige geklaarde boter) maar koop de echte ghee (dierlijke geklaarde boter) om van dit dessert een ware lekkernij te maken. In de Turkse winkel vind je die ghee in groene blikken met goudopdruk. Er staat ook een koe op. Je kan hem niet missen (maar ik nam dus toch de verkeerde....).
De kadayif, superdunne sliertjes filodeeg (net engelenhaar), koop je in dezelfde winkel, je vindt hem in de koeling. Je maakt de draadjes los en je bakt ze dus in de geklaarde boter zodat ze geurig, bruin en krokant worden. Je kan ook gebakken kadayif kopen als je het nog makkelijker wilt.
Welke noten je kiest, dat is aan jou. Vandaag hield ik het op cashew, witte amandelen, pistachestiften en pecannoten. Er gaat gecondenseerde, gesuikerde melk overheen en daarna wacht je tot het geheel goed opgesteven is. Zucht.
Wat hebben we nodig:
- 250 gr kadayif
- 150 gr geklaarde boter (ghee) + een lepel extra
- 200 gr gemengde noten
- snuifje kaneel
- snuifje zout
- 1 blik gecondenseerde gesuikerde melk Nestlé
Hoe gaan we te werk:
- Bekleed een kleine vierkante bakvorm met bakpapier.
- Neem een grote kom en trek de kadayif uit elkaar. Verdeel de massa in 3 delen.
- In een diepe hapjespan warm je 50 gr ghee op.
- Bak 1/3 van de kadayif goudbruin. Ik gebruik een grote tang om het filodeeg steeds om te draaien en gelijkmatig te laten kleuren. De tang helpt ook om het deeg in kleinere stukjes te breken.
- Doe de gebakken sliertjes in een kom.
- Bak de tweede portie met nog eens 50 gr ghee en voeg hem toe aan het eerste deel. Meng goed.
- Doe de kadayif in de bakvorm en druk goed aan.
- Bak de laatste portie met 50 gr ghee en hou die apart na het bakken.
- Maak de pan schoon en rooster nu de noten met een lepel ghee.
- Kruid met kaneel en zout.
- Neem de pan van het vuur.
- Giet 3/4 van de gecondenseerde gesuikerde melk over de noten en meng alles mooi door elkaar.
- Verdeel de gesuikerde noten over de kadayif in de bakvorm, overgiet met de rest van de gecondenseerde melk en strooi er de laatste portie gebakken kadayif over.
- Dek af met nog een vel bakpapier en leg er wat gewicht op, zodat het goed aandrukt en alles aan elkaar blijft kleven.
- Laat de baklava een nachtje opstijven in de koelkast.
- Hef de baklava uit de vorm, met het bakpapier.
- Snij hem in blokjes.
TIP:
Shareef tovert de lekkerste gerechten en desserts uit zijn mouw. Hij probeert vanalles uit en ik moet de recepten uit zijn neus peuteren. Hij geniet er meer van dat hij het voor mij klaar maakt, dan dat hij mij zijn recepten geeft. Maar ik heb mijn best gedaan en we gaan er samen van genieten!
Resten kadayif sluit je goed af, net als de rest van de gecondenseerde melk. Ze bewaren beide nog een hele tijd in de koelkast.
Kadayif staat ook gekend onder de naam kataifi.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties