Ossenwit

Foto Cathy Van de Moortele

Nooit gedacht dat ik zelf ossenwit zou maken! Na een bezoekje met ons gezin aan Dock Side Bar & Grill in Sas van Gent, moest ik meteen online op zoek naar de flat iron steak. Die had ik namelijk gegeten en ik was zo onder de indruk van dit stukje vlees, dat ik het ook in huis wou halen. Mijn online zoektocht bracht me naar een jong bedrijfje uit Nederland, namelijk Vleesch.nl. Meteen een fijne communicatie en ik vond wat ik zocht en nog meer. Niervet bijvoorbeeld. Noem me dom, maar ik wist dus helemaal niet dat ossenwit gemaakt wordt van niervet. Ik wist wel dat ossenwit zorgt voor de beste frietjes en dat ik daar soms nog wel eens naar verlang. Af en toe koop ik wel eens smout (varkensproduct) bij de slager, maar dat ik nu zelf ossenwit (runderproduct) kan maken: super!
Het vlees dat in deze webshop verkocht wordt, komt van Belgisch Witblauw runderen en de dieren worden op de eigen boerderij gekweekt. Helemaal puur, helemaal lekker.

Wat hebben we nodig:

niervet

Hoe gaan we te werk:

  • Het niervet komt in blokjes. Je snijdt de hoeveelheid die je wilt smelten, in kleinere stukjes. 
  • Doe deze stukjes niervet in een pot en zet die op medium-laag vuur.
  • Laat het vet heel rustig smelten. Dat kan zo'n 2u duren.
  • Als het vet mooi gesmolten is, hou je bruine, knapperige restjes over. Die heb je niet nodig.
  • Giet het vet door een metalen zeefje in een schone, glazen pot.
  • Laat het niervet een dag opstijven tot dit prachtige product!

TIP:

Het ossenwit kan je gewoon op kamertemperatuur bewaren, of in de koelkast. Je kan dus een grotere hoeveelheid maken, zonder probleem.
Gebruik het ossenwit om te bakken en te braden. Ik gebruik het ook als vetstof in mijn brooddeeg of om steak te bakken. 
Dit ossenwit is helemaal puur, zonder toevoegingen.
Bart van Vleesch.nl staat je heel graag bij als je vragen hebt. Je kan het vlees laten versnijden precies hoe jij dat wilt, gekruid of niet. Het vlees wordt netjes verpakt en gekoeld aan huis geleverd.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties