Flat iron steak met chimichurri
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik at voor het eerst flat iron steak bij Dockside Bar & Grill in Sas-van-Gent, net over de grens met Zelzate. We komen er wel vaker, omdat het er gezellig zitten is, zowel binnen als buiten. De gerechten die op de josper gemaakt worden, smaken bijzonder lekker. Ik hou ervan om iets nieuws te proeven, vandaar dat mijn oog meteen getrokken werd naar deze steak op de kaart.
De flat iron steak (ze komen per 2) wordt uit de sukade van het rund gesneden. Dit stuk uit de schouder wordt meestal gebruikt om traag te garen, gezien er een dikke zeen in het midden het vlees zit. Ervaren slagers snijden de steaks langs deze zeen, waardoor ze 2 lappen zeer smakelijk vlees bekomen. Je hoeft niet veel toe te voegen aan dit vlees, aangezien het van zichzelf al heel erg lekker is. Ik gaf er dus een eenvoudige chimichurri bij.
Oja, wil jij dit lekker stukje vlees ook graag eens proeven? Bestel dan gauw op Vleesch.nl en doe Bart de groeten van me. Er komen 2 flat iron steaks in een pakketje van 450 gr. Ik heb het vlees gebakken in ossenwit, dat ik maakte van het niervet op dezelfde website.
Wat hebben we nodig:
- 30 gr platte peterselie
- 30 gr verse koriander
- 2 tenen knoflook, gepeld
- blaadjes van enkele takjes verse oregano
- 120 ml olijfolie
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 1 koffielepel zoet paprikapoeder
- een stukje rode chilipeper, ontpit en gesnipperd
- peper van de molen
- zout
- sap en zeste van 1/2 citroen
- ossenwit
- 2 flat iron steaks, drooggedept
Hoe gaan we te werk:
- Hak de peterselie fijn met de koriander, knoflook en oregano. Er mag nog een beetje textuur inzitten.
- Doe deze kruiden in een kom en leng aan met de olijfolie en wijnazijn.
- Kruid met zoet paprikapoeder, peper, zout, sap en zeste van citroen.
- Meng goed en laat de chimichurri minstens een half uurtje trekken.
- Zet een gietijzeren pan op het vuur en warm die op tot die goed heet is.
- Van zodra die heet is (het mag een beetje beginnen roken), laat je wat ossenwit smelten in de pan.
- Kruid ondertussen de steaks met peper en zout.
- Leg de steaks voorzichtig in de pan en zet er een tweede zware pan bovenop, zodat het vlees maximaal contact maakt met de pan. Dat zorgt voor een gelijkmatige kleuring.
- Na 2 min haal je de bovenste pan weg en draai je de steaks om.
- Bak de andere kant ook 2 min (ik zet de 2e pan er ook nog eens op).
- Leg de steaks op een bord en dek los af met aluminiumfolie.
- Laat het vlees 5 min rusten.
- Snij het vlees in plakken, tegen de draad in. Het zal mooi saignant en botermals zijn.
- Serveer het vlees met de chimichurri.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Heb je geen ossenwit? Wacht dan tot de pan goed heet is en voeg daarna wat olijfolie toe. Nadat de steak gebakken is aan beide kanten, kan je het vlees een beetje bedruipen met echte boter.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties