Polpette al sugo

Foto Cathy Van de Moortele

Balletjes in tomatensaus! Met vers gemaakte spaghetti uiteraard, je kent me ondertussen al. Ik hou van het gevoel van die verse spaghetti in mijn handen, wanneer ik het deeg door de pastamchine haal. Zo blij met onze kipjes, die dagelijks zorgen voor eieren, zodat ik elke keer opnieuw mijn pastadeeg op basis van semola de Cecco, "00" pastabloem en eieren kan maken. Want dat blijft voor mij de lekkerste combi voor pastadeeg. 
Koop lokaal. Jouw slager kan jou zijn smeuïgste gehakt verkopen, zodat de balletjes de ster van de show worden. Neem meteen ook Mutti tomatenblokjes en verse basilicum mee van de winkel en vergeet ook geen blok Parmezaanse kaas te kopen. Ik heb honger. Laten we aan tafel gaan.

Wat hebben we nodig:

  • vers pastadeeg, op basis van 100 gr ei, 100 gr semola de Cecco en 100 gr "00" pastabloem
  • 500 gr gemengd gehakt
  • 1 ei
  • 50 gr oud wit brood, zonder korst
  • 60 ml melk
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • 40 gr Parmezaanse kaas + extra voor de afwerking
  • peper van de molen
  • zout
  • nootmuskaat, vers gemalen
  • olijfolie
  • 1 teen knoflook, gekneusd
  • 2 blikken Mutti tomatenblokjes
  • enkele blaadjes basilicum, gescheurd

Hoe gaan we te werk:

  • Maak het pastadeeg volgens het gekende recept. Laat het deeg 30 min rusten in een gesloten ziploc zakje.
  • Verdeel het deeg in 5 porties. Neem 1 portie deeg en stop de rest terug in het zakje.
  • Rol het deeg uit en haal het door de pastamachine tem stand 6 (van 9 standen op mijn Kenwood pastamachine). 
  • Bebloem het lasagnevel met semola en laat het kort drogen op een horizontaal pastadroogrek. 
  • Doe hetzelfde voor de andere deegporties.
  • Verwissel het pastaaccessoire voor het accessoire om spaghetti te maken.
  • Haal een lasagnevel door de spaghettimaker en vorm een nestje van de spaghetti.
  • Vorm zo alle nestjes spaghetti en laat ze kort drogen op een horizontaal pastadroogrek.
  • Doe het gehakt in een kom en doe er het ei bij.
  • Trek het brood in stukjes en week het in de melk.
  • Knijp het brood uit (de melk heb je niet meer nodig) en voeg het geweekte brood toe aan het gehakt.
  • Voeg de peterselie toe en rasp 40 gr Parmezaanse kaas bij het gehakt. 
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Kneed het gehakt goed, zodat alle smaken zich kunnen vermengen.
  • Laat het gehakt 15 min opstijven in de koelkast.
  • Maak je handen lichtjes vochtig en rol kleine balletjes van gehakt. 
  • In een diepe hapjespan laat je een bodempje olijfolie opwarmen.
  • Leg het gekneusde teentje look in de warme olie en laat het zijn smaak afgeven.
  • Verwijder daarna de knoflook.
  • Voeg de 2 blikken tomatenblokjes toe en warm de saus goed door.
  • Strooi de basilicumblaadjes in de saus.
  • Leg de balletjes in de saus en verminder het vuur naar medium laag.
  • Laat de balletjes 40 min garen op lage temperatuur.
  • Kruid met peper en zout.
  • Kook de pasta al dente in ruim, gezouten water.
  • Voeg de spaghetti toe aan de pan met de saus. Vergeet niet om ook wat van het pastakookvocht toe te voegen. Dat helpt om de spaghetti beter te kunnen omscheppen in de saus maar het zorgt ook voor een mooi gebonden tomatensaus.
  • Laat de spaghetti nog even verder garen in de saus.
  • Zet de pan op tafel en laat iedereen zijn eigen portie scheppen, er is genoeg voor 4 personen.
  • Werk af met vers geraspte Parmezaanse kaas.

TIP:

Deze balletjes kan je uiteraard ook eten met aardappelpuree bijvoorbeeld.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties