Knapperige koekjes
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
We maken gebruinde boter voor dit recept, omdat het zoveel extra smaak geeft. Maak de boter gerust daags voordien al klaar en bewaar ze op kamertemperatuur tot je het deeg maakt.
De koekjes zijn nog een beetje zacht wanneer je ze uit de oven haalt, maar ze worden heel krokant na het afkoelen. Geniet!
Wat hebben we nodig:
- 225 gr boerenboter
- 175 gr lichtbruine suiker
- 100 gr fijne griessuiker
- 1 ei
- het merg van 1 vanillestokje
- 185 gr patisseriebloem
- 4 gr natriumbicarbonaat
- 2 gr zout
- 175 gr chocolate chips
Hoe gaan we te werk:
- Laat de boter smelten in een pot op een medium-laag vuur. Van zodra de boter gesmolten is, mag je het vuur een beetje hoger zetten. Blijf constant roeren. Van zodra je ziet dat de boter bruin wordt en er bezinksel in de pot komt, neem je de pot van het vuur.
- Giet de boter door een metalen zeefje in een hittebestendige pot. Laat de boter volledig afkoelen en opstijven op kamertemperatuur. De boter mag niet meer vloeibaar zijn.
- Verwarm de oven voor op 175°C en zet enkele bakplaten met bakpapier klaar.
- Klop de gebruinde boter op met de twee soorten suiker. Neem daar je tijd voor en klop op hoge snelheid de massa op.
- Voeg het ei en de vanille toe.
- Meng de bloem met het natriumbicarbonaat en het zout.
- Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte en meng kort.
- Spatel de chocolate chips door het deeg.
- Gebruik een koekjesschep om porties deeg op de bakplaat over te brengen.
- Zorg voor voldoende tussenruimte, aangezien de koekjes een beetje uitlopen.
- Bak de koekjes 10 - 12 min of tot de randjes mooi beginnen te kleuren.
- Laat de koekjes volledig afkoelen op de bakplaat.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Bewaar de koekjes in een blikken koekjestrommel, zodat ze mooi krokant blijven.
Goed voor 20 koekjes (of zeg maar koeken, eentje bij de koffie volstaat).
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties