Abrikozencake
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Verse abrikozen zijn beperkt verkrijgbaar. Ik eet ze graag uit het vuistje, als confituur maar ze zijn ook heel erg lekker als je ze in gebak verwerkt. Zorg dat ze mooi rijp maar niet overrijp zijn.
Wat hebben we nodig:
- 2 eieren
- 85 gr fijne griessuiker
- 100 ml melk
- 50 ml zonnebloemolie
- 120 gr patisseriebloem
- 4 gr bakpoeder
- snuifje zout
- 1/2 koffielepel poeder van echte vanille
- zeste van 1/2 citroen
- 1 eetlepel vers citroensap
- 6 verse, kleine abrikozen, gehalveerd en ontpit
- slagroom
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Vet een kleine, vierkante bakvorm in met bakspray en bekleed hem met bakpapier.
- Vet ook het bakpapier in.
- Klop de eieren romig met de suiker. Gebruik hiervoor de handmixer met de kloppers.
- Voeg de melk, olie, citroenzeste en -sap toe en mix opnieuw.
- Zeef de bloem met het bakpoeder en het vanillepoeder boven het beslag en spatel het erdoor.
- Giet het beslag in de vorm.
- Leg de abrikozen in het beslag, zonder ze onder te duwen, met de bolle kant naar boven. Ze zullen sowieso een beetje in het beslag zakken, maar tijdens het bakken komen ze weer naar boven.
- Bak de cake 35 min of tot hij gaar is.
- Laat de cake 15 min afkoelen in de vorm op een rooster en haal hem dan met het bakpapier uit de vorm. Laat hem helemaal afkoelen op een rooster.
TIP:
Klop wat verse slagroom op. Snij de cake in vierkanten en serveer met een toef slagroom.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties