Spaghetti met sardientjes en kerstomaat
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik reed naar huis van het werk. Ik kreeg een hongertje en was aan het bedenken wat ik zou kunnen klaarmaken voor mezelf. De hubby had 's middags al Vlaamse kost gegeten maar ik moest nog iets vinden als warme maaltijd. Bij inspectie van mijn voorraadkast vond ik enkele blikken sardientjes, die we verleden meebrachten uit Portugal. Ik koos een blik gefileerde, graatloze sardientjes op olijfolie als basis voor mijn saus. Verse pasta is snel gemaakt, het moet alleen een half uurtje rusten. Om de saus nog extra smaak te geven, liet ik eerst enkele ansjovisjes wegsmelten in de warme olijfolie, samen met wat knoflook en chili. Ik had net lange kerstomaatjes gekocht en halveerde die als groente in de saus. Smakelijk!
Wat hebben we nodig:
- verse pasta op basis van 50 gr ei, 50 gr semola de Cecco en 50 gr "00" pastabloem
- olijfolie
- 3 ansjovisfileetjes
- enkele chilivlokjes
- 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
- 1 eetlepel kappertjes
- 200 gr lange kerstomaatjes, gehalveerd
- peper van de molen
- zout
- 1 blik sardientjes op olijfolie (115 gr)
- platte peterselie, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Maak het pastadeeg volgens het recept. Laat het deeg 30 min rusten in een gesloten ziploc zakje.
- Verdeel het deeg in 2 porties. Hou 1 portie in het zakje en rol de andere portie uit.
- Haal het deeg door de pastamachine tem stand 6 (van 9 standen op mijn Kenwood pastamachine).
- Bestuif het lasagnevel met een beetje semola en haal het dan door de spaghettimaker.
- Laat de spaghetti in nestjes kort drogen op een horizontaal pastadroogrek.
- Doe hetzelfde met de andere portie deeg.
- Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het vuur en warm die alvast op.
- In een diepe hapjespan, laat je een bodem olijfolie opwarmen.
- Laat de ansjovisjes smelten in de warme olie, met de chili en de knoflook.
- Laat de kappertjes poffen in de olie en voeg daarna de tomaatjes toe.
- Kruid met peper en zout.
- Kook de spaghetti al dente.
- Voeg een pollepel van het pastakookvocht toe aan de hapjespan.
- Open het blik sardientjes en leg de sardientjes in de pan. De olie heb je niet nodig.
- Schep de beetgare pasta bij de saus en warm nog even door.
- Strooi de peterselie over de pasta, meng en serveer in 2 diepe kommen
Je kan de olie uit het blik gebruiken ipv de olijfolie aan het begin van het recept.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties