Boterkoekjes
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik heb een nieuwe verslaving... niet alleen om ze te bakken, maar ook om ze op te eten. Het blijft niet bij 1 koekje en ook niet bij 3, ik kan het je garanderen. Daarom dat ik altijd meteen een ruime hoeveelheid bak. Niet evident in deze hittegolf, omdat het deeg al snel te slap wordt bij het uitrollen. Ik kies er dan voor om het deeg in 4 porties te verdelen en dat in plastic folie in de koelkast te leggen. Werk telkens met 1 portie en laat de rest koud liggen. Restjes deeg rol je weer samen en leg je weer ingepakt in de koelkast om op te stijven. En als het niet zo warm is, dan sla je die stappen gewoon over.
Wat hebben we nodig:
- 250 gr boerenboter, op kamertemperatuur en in blokjes gesneden
- 150 gr fijne griessuiker
- 1 ei
- merg van 1 vanillestokje
- 300 gr patisseriebloem
- snuifje zout
Hoe gaan we te werk:
- Klop de boter romig in de keukenrobot, met de K-klopper. Ze mag heel zalvig worden. Schraap de randjes naar beneden met een silicone spatel.
- Voeg de suiker toe en klop verder op tot alle suiker is opgenomen door de boter. Schraap opnieuw de randjes naar beneden.
- Klop het ei en het vanillemerg door het beslag.
- Voeg de bloem met het zout toe en meng nu heel kort alles door elkaar. Te lang kloppen zorgt voor taaie koekjes en dat wil je vermijden.
- Verdeel het deeg in 3-4 porties en pak ze apart in folie.
- Leg het deeg minimum een half uur tot een nacht in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Zet enkele bakplaten met bakpapier klaar.
- Bestuif je werkblad met wat bloem.
- Leg een portie deeg op het werkblad en bestuif het ook lichtjes met wat bloem.
- Met de deegrol rol je het deeg uit.
- Gebruik een koekjessteker om vormpjes uit te steken.
- Leg de koekjes op de bakplaat. Ze lopen niet uit.
- Bak de koekjes 13 min of tot ze lichtbruin gekleurd zijn.
- Laat de koekjes 5 min afkoelen op de bakplaat op een rooster.
- Laat de koekjes daarna verder afkoelen op een rooster.
- Ga zo verder met de volgende portie deeg.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Bewaar de koekjes na afkoeling in een blikken trommel.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties