Zalmfilet op de BBQ

Foto Cathy Van de Moortele

Veel mensen zijn ondertussen in verlof. Het mooie weer lonkt en soms blijf je ook gewoon thuis om te genieten van je familie in je eigen omgeving. De BBQ mag wat vaker aangestoken worden. Ik bracht ook een mooi stuk zalmfilet op vel (kies een dik stuk ipv het staartstuk) mee en marineerde dat met sojasaus (maak je geen zorgen, het zal de vis niet zouten). Bak de zalm niet langer dan nodig, zodat hij mooi smeuïg blijft.

Wat hebben we nodig:

  • 1 zalmfilet op vel (ongeveer 500 gr)
  • 40 ml sojasaus
  • 2 eetlepels vloeibare honing 
  • 2 eetlepels olijfolie
  • sap van 1/2 citroen
  • peper van de molen
  • zout

Hoe gaan we te werk:

  • We gaan de zalm eerst marineren. Het dunnere stuk heb ik er afgesneden en als sashimi geserveerd.
  • Doe de zalm in een diepvrieszakje.
  • Maak de marinade: meng de sojasaus met de honing, olijofolie en het citroensap. 
  • Kruid met peper en zout.
  • Giet de marinade over de zalm in het zakje. 
  • Sluit het zakje en kneed de marinade in de vis.
  • Laat de vis enkele uren in de koelkast liggen.
  • Verwarm de BBQ voor op 200°C. Zorg dat het rooster proper en op voorhand al goed ingeolied is.
  • Leg de vis op de BBQ, op de velkant.
  • Laat het vel mooi krokant bakken.
  • Draai de vis om van zodra het vel loslaat van het rooster.
  • Gaar ook de andere kant.
  • Check de gaarheid en haal de zalm van het rooster.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Er zit vast wel ergens een imker in de buurt die jou lokale honing kan verkopen. Vraag vloeibare honing. Je krijgt een mooie caramellisatie op de BBQ die het heel goed doet bij deze zalm.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties