Ovenschaal aardappelen met lamsburgertjes

Foto Cathy Van de Moortele

Alweer lekker lamsgehakt van bij Ya Salam in Brugge. Deze keer heb ik gekozen voor gekruid lamsgehakt en daar heb ik kleine burgertjes van gemaakt. Die gaan bovenop een schotel vol lekkers. Overgoten met tomatensaus en zo de oven in. Het leven kan zo eenvoudig zijn.
Bij Lidl vind je weer volop de Padron pepers. Deze kleine groene pepers doen het heel goed op de BBQ maar ook in de oven. Wees voorzichtig, want af en toe zit er een pikant exemplaat tussen!

Wat hebben we nodig:

  • 500 gr gekruid lamsgehakt
  • 1 ui, gepeld en tot moes geblenderd
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • olijfolie
  • 300 gr kookvaste aardappelen, geschild, gewassen en in gelijke stukken gesneden
  • 100 gr uien, gepeld en in parten gesneden
  • 6 padron pepers
  • 10 kerstomaatjes
  • 40 gr paprikapuree
  • 20 gr tomatenpuree
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 1 eetlepel zoet paprikapoeder
  • Aleppo peper
  • peper van de molen
  • zout
  • 450 ml water, heet
  • 20 ml olijfolie
  • platte peterselie, fijngesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • We gaan eerst de burgertjes maken: meng het gehakt met de uienpulp, platte peterselie en een scheutje olijfolie. Voeg ook een klein beetje water toe, als het gehakt te vast is.
  • Vorm 11 burgertjes van de vulling (maak je handen vochtig met wat water om ze te vormen) en leg ze op een schaal. Dek ze af met plastic folie en zet ze een uurtje in de koelkast om op te stijven.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 200°C.
  • Neem een grote ovenschaal (ik gebruikte mijn Le Creuset Tarte Tatin schaal) en verdeel daarin de stukken aardappel, uien, padron pepers en kerstomaatjes.
  • In een maatbeker meng je de paprikapuree met de tomatenpuree en de kruiden. Giet er het hete water bij en de olijfolie en klop alles mooi los met een garde.
  • Giet deze tomatensaus in de ovenschaal.
  • Maak een vel bakpapier nat en verfrommel het. Vouw het weer open en leg het over het gerecht. Stop de randen in.
  • Dek de schaal goed af met een deksel of met aluminiumfolie en zet ze voor 45 min in de hete oven.
  • Verwijder deksel (of folie) en bakpapier en zet de schaal nog 15 - 20 terug in de oven om de burgertjes wat kleur te geven.
  • Strooi peterselie over het gerecht en geniet!
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Ik kies liefst kerstomaatjes aan de tros, omdat er meer smaak in zit.

Foto Cathy Van de Moortele







Reacties