Gepekelde groenten

Foto Cathy Van de Moortele

Ik koos voor rode bietjes en raapjes. Ze zien er prachtig uit, eenmaal ze enkele dagen in de koelkast gepekeld werden. Poepsimpel om te maken en heel erg lekker in een broodje shoarma. Omdat je ook wel eens iets anders kan proeven.

Wat hebben we nodig:

  • 1350 gr rapen, schoongemaakt
  • 450 gr rode bietjes, schoongemaakt
  • 700 ml water
  • 1400 ml witte azijn
  • 2 eetlepels zout
  • snuifje fijne griessuiker
  • een volle eetlepel peperkorrels

Hoe gaan we te werk:

  • Verwijder boven- en onderkant van de rapen.
  • Schil de rapen met een dunschiller. 
  • Snij ze in gelijke plakken en daarna in staafjes.
  • Doe hetzelfde voor de bietjes. 
  • Giet het water bij de azijn en voeg zout en suiker toe.
  • Roer goed om met een garde tot alles opgelost is.
  • Verdeel de raapjes en bietjes gelijkmatig over propere bokalen. Werk in laagjes.
  • Overgiet de groenten met de pekel en zorg dat ze volledig onder staan.
  • Verdeel de peperkorrels over de bokalen.
  • Sluit de bokalen goed af en laat ze minstens 1 week pekelen in de koelkast.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Draag best wegwerphandschoenen als je met rode bieten werkt, want ze kunnen behoorlijke vlekken achterlaten.
De rapen zullen de kleur van de bietjes overnemen en prachtig dieproze kleuren. 
Serveer deze gepekelde groenten bij charcuterie, in een broodje met vlees of gewoon als hartige snack.
Gepekelde groenten zijn heel erg lang houdbaar in de koelkast, zolang je ze proper houdt. Gebruik altijd proper bestek om ze uit de pekel te halen.
In de meeste recepten moet je pekel opwarmen, maar in dit recept totaal niet. Je wil namelijk geen slappe maar krokante groenten. Koude pekel dus.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties