Slowcooker lamsvlees met witte bonen
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Op warme dagen sta je liefst niet te lang in de keuken. Dan komt de slowcooker weer goed van pas.
Na een bezoekje aan halaslagerij Ya Salam in Brugge, had ik ook lamsribben/koteletten meegebracht. Het is me niet altijd duidelijk wat de juiste benaming is, maar noem het dan gewoon lamsvlees met bot. Dat vlees heb ik gisteren gemarineerd en een nachtje in de koelkast gelegd om het extra smaak te geven.
Ik heb ook een hoeveelheid droge witte bonen geweekt tijdens de nacht en vandaag kookte ik die gaar in de snelkookpan. Voeg ze op het laatst toe aan de slowcooker. Heerlijk gerecht!
Wat hebben we nodig:
- 400 gr gedroogde witte bonen
- halve wortel
- halve ui
- 3 laurierblaadjes
- 800 gr lamsvlees met bot (ribben, kotelet,...)
- olijfolie
- peper van de molen
- zout
- komijnpoeder
- korianderpoeder
- zoet paprikapoeder
- 1 grote ui, gepeld en grof gesnipperd
- 45 gr tomatenpuree
- 500 ml lamsbouillon (of kippenbouillon)
- 1 blik tomatenpulp
- 3 laurierblaadjes
- 1 gedroogde citroen (optioneel)
- 500 gr vastkokende aardappelen, geschild en gewassen
- platte peterselie, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Doe de bonen in een grote kom en overgiet ze met koud water. Laat ze zo een nacht weken.
- Doe het lamsvlees in een diepvrieszak.
- In een kommetje meng je 2 eetlepels olijfolie met peper, zout, een eetlepel komijnpoeder, anderhalve eetlepel korianderpoeder, een eetlepel paprikapoeder.
- Giet deze marinade over het vlees en leg de zak met het vlees een nachtje in de koelkast.
- Giet de bonen af en doe ze in de snelkookpan. Doe er een halve wortel en een halve ui en 2 laurierblaadjes bij voor extra smaak.
- Giet er 1200 ml water bij en breng de snelkookpan onder druk.
- Laat de bonen op een matig vuur gedurende 8 min garen.
- Laat de druk van de pan en test de bonen op gaarheid. Ze mogen niet te gaar zijn, want we garen ze ook nog even mee in de slowcooker.
- Zet een pan op het vuur en warm die goed op.
- Bak het vlees mooi bruin aan beide kanten. Het moet niet garen, alleen een korstje krijgen.
- Leg het vlees in de slowcooker.
- Bak nu de uien goudbruin in de pan.
- Kruid met zout.
- Roer de tomatenpuree door de uien en bak die even mee.
- Blus met de bouillon en warm nog even goed door.
- Giet dit bij het vlees, samen met het tomatenpulp.
- Voeg de laurierblaadjes en de gedroogde citroen toe.
- Snij de aardappelen in gelijke stukken en stop ze tussen het vlees in de slowcooker.
- Kruid met peper en zout. Roer om.
- Zet de slowcooker op 3u op de hoogste stand.
- Tijdens het laatste uur voeg je de bonen toe (gooi ui en aardappel en laurier weg).
- Het gerecht is klaar wanneer het vlees goed mals is en de aardappelen zacht zijn. Is dat niet zo na 3u, geef de slowcooker dan nog wat extra tijd.
- Werk af met platte peterselie.
TIP:
Heb je geen snelkookpan? Kook de bonen dan gaar op het vuur onder deksel. Voeg zeker geen zout toe, dat vertraagt het kookproces.
Geen slowcooker? Doe dan hetzelfde maar zet een zware pot, type Le Creuset, op het vuur en laat daar alles zachtjes in garen.
Ik heb een blik kerstomaatjes gekozen ipv tomatenpulp. Je kan ook passata nemen.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties