Zoetzure saus van bij de Chinees

Foto Cathy Van de Moortele

Je hebt vast wel eens sweet & sour chicken gegeten bij de Chinees? Wij vonden het alleszins altijd lekker. Niet zo goed voor mijn bloedsuikerwaarde, maar aangezien we niet zo heel vaak Chinees eten...
Ik had nog wat popcorn kip over en besloot die te serveren met witte rijst en zoetzure saus met ananas. Even het Chinees restaurant in huis halen.

Wat hebben we nodig:

  • 4 eetlepels (rijst)azijn
  • 3 eetlepels rietsuiker (of lichtbruine suiker)
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 2 koffielepels sojasaus
  • 120 ml ananassap
  • 120 ml water
  • 1 blikje ananas op sap
  • 2 koffielepels maïzena
  • fijngesnipperd groen van pijpajuin

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de azijn met de suiker, ketchup, sojasaus, het ananassap en het water in een sauspan en breng dat aan de kook.
  • Voeg de ananasstukjes toe.
  • In een glas meng je de maïzena met een koffielepel water. Voeg deze slurrie toe aan de hete saus en meng goed om geen klontertjes te hebben.
  • Serveer de saus over de kip en werk af met fijngesnipperd groen van pijpajuin.

TIP:

Rijstazijn geniet de voorkeur maar je hoeft die niet speciaal in huis te halen als je gewone witte azijn hebt.
Bij de Chinees voegen ze vaak nog rode voedingskleurstof toe aan de saus, maar dat heeft niet echt een andere meerwaarde dan extra kleur geven.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties