Worstenballetjes in champignontomatensaus
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik hou van gerechten die mogen sudderen op het vuur. Dit gerecht wordt meestal gemaakt met kippenbillen, maar ik had worsten waarvan ik balletjes wou maken (jaja, soms maak ik het mezelf ook gewoon gemakkelijk) en die leenden zich perfect voor dit gerecht.
Kies voor boerenworsten of andere worsten die goed gekruid zijn. Je knijpt stukjes uit de worsten en that's it! Zo simpel!
Ik serveerde dit gerecht met de pasta die ik eerder deze week al maakte. Gewoon omdat het het kan. Je kan uiteraard ook andere pasta gebruiken zoals penne, spirelli of macaroni.
Wat hebben we nodig:
- 300 gr worsten
- olijfolie
- 1 ui, gepeld en gesnipperd
- 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
- 1 bakje champignons, schoongemaakt
- peper van de molen
- zout
- blaadjes van verse thijm
- 2 laurierblaadjes
- 150 ml witte wijn
- 150 ml kippenbouillon
- 500 ml gezeefde tomaten (Mutti)
- platte peterselie, gesnipperd
- 150 gr pasta
Hoe gaan we te werk:
- Knijp stukjes vlees uit de worsten en gooi de velletjes weg.
- In een diepe hapjespan laat je wat olijfolie opwarmen.
- Kleur de balletjes aan alle zijden. Ze hoeven nog niet te garen.
- Schep de balletjes op een bord.
- Voeg wat extra olijfolie toe indien nodig.
- Fruit de uisnippers aan en bak ze glazig.
- Roer de knoflook door de uien en gaar die even mee.
- Snij de champignons in plakjes en bak ze mee. Laat ze al hun vocht vrijgeven zodat ze mooi kunnen kleuren.
- Kruid met peper, zout en thijm. Leg er ook de laurierblaadjes bij.
- Overgiet met de wijn.
- Laat de wijn praktisch uitkoken.
- Voeg de bouillon toe, samen met de tomatenblokjes.
- Warm de saus goed door en leg de balletjes er weer in.
- Laat de balletjes mooi garen. Reken daar zo'n 20 min voor op laag vuur.
- Ondertussen zet je een pot met ruim, gezouten water op het vuur. Breng die aan de kook.
- Kook de pasta al dente.
- Voeg de beetgare pasta toe aan de hapjespan, met een pollepel pastakookvocht.
- Gaar de pasta nog even door.
- Strooi de peterselie over het gerecht, schep om en serveer.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Je kan ook verse, rijpe tomaten gebruiken, die je eerst in blokjes snijdt.
De Mutti producten zijn favoriet in mijn keuken. Ik heb ze in alle formaten en ze komen wekelijks van pas in sauzen, soepen, ...
Witte of bruine champignons: neem wat jij lekker vindt. Zorg dat de champignons, niet "nat" zijn maar mooi vers. Was ze niet maar borstel ze schoon of gebruik een stukje keukenpapier om zand weg te vegen. Snij het onderste stukje van het voetje weg.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties