Clafoutis met pruimen
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Onze jongste dochter bracht versgeplukte pruimpjes mee. Klein, maar sappig. Of we daar een dessertje konden mee maken?
De BBQ was buiten aan het voorverwarmen en wij twee gingen binnen aan het werk om een clafoutis te maken van de pruimpjes. Onze kippen zijn druk bezig met de leg, altijd eieren genoeg in huis. Om een clafoutis in elkaar te steken, heb je niet zoveel nodig. Hij heeft ook maar een half uurtje nodig in de oven. Bestuif de clafoutis net voor het serveren met bloemsuiker.
Wat hebben we nodig:
- klontje boter om de vorm mee in te vetten
- 400 gr kleine pruimpjes, ontpit en gehalveerd
- 3 eieren
- 80 gr fijne griessuiker
- merg van 1 vanillestokje
- 80 gr patisseriebloem
- snuifje zout
- 300 ml melk
- 30 gr boerenboter, gesmolten en afgekoeld
- bloemsuiker voor de afwerking
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 180°C heteluchtoven.
- Vet een taartvorm van 24cm in met een klontje boter.
- Leg de gehalveerde pruimen in de schaal, met de holte naar boven.
- Klop de eieren goed los met de suiker en het vanillestokje.
- Meng de bloem met het zout.
- Voeg afwisselend bloem en melk toe aan het eierbeslag en zorg dat je goed mengt zodat er geen klontertjes in het beslag zitten.
- Als laatste meng je de afgekoelde, gesmolten boter door het beslag.
- Giet het beslag over de pruimen in de taartvorm.
- Zet de clafoutis voor 30 min in de oven, tot hij mooi gekleurd is.
- Laat de taart lauwwarm worden op een rooster.
- Bestuif met bloemsuiker en serveer in punten.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Lekker met een bolletje vers gedraaid vanilleroomijs of vers geklopte slagroom.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties