Rijst met noten en rozijnen
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Een zoeter rijstgerecht dan we gewend zijn. Door rozijntjes toe te voegen aan de rijst, gaan we de Iraanse toer op. We doen er ook amandelstiften bij, dat zijn dunne reepjes blanke amandelen (je kan ook hele blanke amandelen gebruiken maar ik vind deze amandelstiften echt zo leuk), om de rijst nog boeiender te maken. De bruin gebakken uien zorgen ook voor een zoete toets en ze zijn zo lekker!
Vergeet niet om de rijst goed te wassen. Niet in een vergiet, dat doet helemaal niets. Doe de rijst in een kom, giet er koud water bij en ga met je hand door de rijst. Je zal heel snel het water troebel en melkachtig wit zien worden. Giet de rijst af in een zeef, doe hem weer in de kom en was hem opnieuw. Blijf dit herhalen tot het water helder blijft.
Wat hebben we nodig:
- 300 gr basmati rijst
- geklaarde boter (ghee) of olie
- 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
- 30 gr kleine gouden rozijntjes (of donkere als je dat lekkerder vindt)
- 30 gr amandelstiften
- zout
Hoe gaan we te werk:
- Doe de rijst in een kom en was hem tot het water helder is. Giet hem af.
- In een pot laat je wat ghee opwarmen.
- Voeg de ui toe en laat die zachter worden. Hij mag gerust lichtbruin worden.
- Voeg de rozijntjes en nootjes toe en bak die even mee, tot de rozijntjes wat zachter zijn en de nootjes kleur krijgen.
- De rijst mag ook in de pot.
- Schep goed om zodat alle rijstkorrels een vetlaagje krijgen.
- Kruid met zout.
- Giet heet water bij de rijst. Het waterniveau is 1 vingerkootje boven de rijst.
- Roer nog even goed om, zodat de rijst geen klomp vormt.
- Breng de rijst aan de kook.
- Eens hij kookt, zet je een deksel op de pan en verminder je het vuur naar medium laag (ik neem stand 4 van 9 standen).
- Zet de timer voor 10 min.
- Open de pot niet! Laat hem nog 10 min gewoon staan, zonder het deksel te openen, zodat hij verder kan stomen van de warmtebron weg.
- Open het deksel en fluf de rijst met een vork.
TIP:
Je kan ook een kaneelstok toevoegen aan de rijst als je dat lekker vindt. Doe dat dan meteen wanneer je de rozijnen en amandeltjes bakt.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties