Surimi kroketjes
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Ook al heeft surimi krab helemaal niets te maken met krab, ik koop het wel eens als tussendoortje. Laag in calorieën en koolhydraten en het hapt makkelijk weg.
Vandaag besloot ik er kroketjes (of zijn het eerder beignets?) van te maken en wat een leuk hapje voor bij het aperitief is dit geworden. Doen hoor!
Wat hebben we nodig:
- 250 gr surimi krab, uit het plastic gehaald
- 1 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
- 2 pijpajuintjes, schoongemaakt en fijngesnipperd
- 120 gr bloem
- 50 gr maïzena
- peper van de molen
- zout
- 10 gr fijne griessuiker
- 1 koffielepel Vegeta (of bouillonpoeder)
- 250 - 300 ml spuitwater
- frituurolie
Hoe gaan we te werk:
- Snij de surimi fijn of koop geraspte surimi.
- Doe de surimi in een kom met de fijngesnipperde sjalot en pijpajuintjes.
- Zeef de bloem met de maïzena boven het beslag en kruid met peper en zout.
- Voeg ook de suiker en de Vegeta toe.
- Schep alles goed om.
- Giet 250 ml van het spuitwater bij het beslag en meng goed.
- Laat het beslag 15 min rusten om te kijken of het goed is van consistentie. Voeg meer spuitwater toe als het dik is, meer bloem als het te slap is.
- Verwarm frituurolie in een pot tot 175°C.
- Met een koekjesschep (of 2 lepels) maak je hoopjes van het beslag en die laat je zachtjes in het warme frituurvet zakken.
- Frituur de kroketjes goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier.
TIP:
Serveer deze kroketjes met een sausje naar keuze en citroen.
Je hebt heel veel kroketjes uit dit recept. Eenmaal gebakken (ik bak ze niet helemaal bruin), leg ik ze op een bakmatje op een bakplaat en dan gaan ze zo de vriezer in. Eens bevroren, kan je ze overbrengen in een diepvrieszak. Frituur ze wanneer je ze wilt eten (bevroren in het frietvet leggen).
Hou er rekening mee dat je deze olie niet opnieuw kan gebruiken, omwille van de vissmaak.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties