Mini suikerwafels
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik vroeg aan mijn man in welke tussendoortjes hij deze week zin had? Hij bracht meteen suikerwafels op. Ik had er met mijn werkgeefster ook al over gesproken en besloot om mini suikerwafels te maken. Ze happen makkelijk weg. Warm ze kort weer op in de microgolf, zo zijn ze net weer vers.
Verse gist is altijd de beste optie. Je vindt blokjes van 42 gr in de koelafdeling in de supermarkt.
Vanillesuiker maak ik altijd zelf. Het is helemaal niet vergelijkbaar met gekochte vanillesuiker, die behoorlijk synthetisch smaakt. Koop echte vanillestokken en eens je die leeggeschraapt hebt voor een recept, voeg je ze toe aan een pot kristalsuiker. Je kan steeds vanillestokken of suiker blijven toevoegen aan deze pot.
Goed voor 17 wafeltjes van 35 gr.
Wat hebben we nodig:
- 100 ml melk, lauwwarm
- 15 gr verse gist
- 7 gr vanillesuiker
- 1 ei
- 250 gr patisseriebloem + extra indien nodig
- snuifje zout
- 100 gr boerenboter, op kamertemperatuur
- 100 gr grove parelsuiker
Hoe gaan we te werk:
- Doe de melk met de verse gist en de vanillesuiker in de kom van de Kenwood.
- Gebruik een kleine garde om alles goed door elkaar te mengen.
- Laat het papje even staan.
- Voeg daarna het ei toe en klop weer los.
- Stort de bloem op de natte ingrediënten en strooi er het zout bij.
- Bevestig de K-klopper en laat de Kenwood het deegje kneden tot alles mooi bij elkaar komt (of kneed met de hand, dat gaat ook prima).
- Voeg de zachte boter geleidelijk aan toe en kneed verder tot een mooi samenhangend deeg.
- Strooi een beetje bloem op je werkblad.
- Kneed het deeg nog even kort door (voeg een klein beetje extra bloem toe als het deeg echt te plakkerig is) en dek het daarna af.
- Laat het deeg een uurtje rijzen.
- Meng nu de parelsuiker kort door het deeg.
- Weeg porties van 35 gr af en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
- Dek af en laat de bolletjes deeg 15 min rusten.
- Voorzie je wafelijzer van de mal voor suikerwafels. Vet de mal lichtjes in.
- Verwarm het wafelijzer op medium warmte (stand 4 of 5 op mijn FriFri wafelijzer).
- Bak de wafels per 2 tot ze mooi goudbruin zijn. Als er geen stoom meer uit het wafelijzer komt, zijn ze klaar.
- Neem de wafels van het wafelijzer met een wafelvork en laat ze kort afkoelen op een rooster.
TIP:
Pas op als je een warme suikerwafel eet: de parelsuiker kan behoorlijk warm zijn.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties