Spaghetti in tomatensaus met guanciale
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
In mijn koelkast bewaar ik altijd enkele dikke plakken guanciale of pancetta. Ik trek ze vacuüm en gebruik ze liefst in pastagerechten. Vandaag maken we een snelle pasta met tomatensaus en guanciale. Die werken we af met vers geraspte pecorino.
Wat hebben we nodig:
- verse pasta, op basis van 50 gr ei, 50 gr semola de Cecco en 50 gr "00" pastabloem
- 125 gr guanciale, van de zwoerd ontdaan, in kleine blokjes gesneden
- 1 kleine ui, gepeld en zeer fijngesnipperd
- 250 gr passata van tomaat (Mutti)
- peper van de molen
- zout
- blaadjes van verse oregano
- pecorino, vers geraspt
Hoe gaan we te werk:
- Maak het pastadeeg volgens het gekende recept. Laat het deeg 30 min rusten in een gesloten ziploczakje.
- Verdeel het deeg in 2 porties. Neem 1 portie uit het zakje en rol het uit.
- Haal het deeg door de pastamachine tem stand 6 (van 9 standen op mijn Kenwood pastamachine).
- Verwerk het deeg tot spaghetti. Ik gebruik hiervoor mijn spaghettimaker op mijn Kenwood.
- Laat het deeg kort drogen in nestjes op een horizontaal pastarek.
- Doe dat ook met de tweede portie deeg.
- Neem een koude, gietijzeren pan en verdeel er de guanciale in.
- Zet de pan op een laag vuur en laat het vet wegsmelten tot het spek mooi krokant gebakken is.
- Schep het spek uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier.
- Giet het spekvet in een diepe hapjespan en fruit er de uisnippertjes in tot ze glazig en zacht zijn. Als er niet genoeg spekvet is, voeg dan een beetje olijfolie toe.
- Giet de passata van tomaat bij de uien en laat die 10 min warmen op medium-laag vuur.
- Kruid met peper, zout en oregano.
- Ondertussen zet je een pot met ruim, gezouten water op het vuur. Warm die op en kook de spaghetti al dente.
- Voeg de beetgare spaghetti, samen met enkele pollepels pastakookvocht, toe aan de hapjespan en warm nog even goed door.
- Werk af met vers geraspte pecorino.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Guanciale of pancetta vind je sowieso in Italiaanse speciaalzaken maar je kan het ook online bestellen.
Genoeg voor 2 pers als je er nog een kruidensalade bij geeft. Wat dacht je van enkele sneetjes ciabatta om de saus mee op te deppen?
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties