Pasta met Turkse tomatensaus
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Niet alleen Italianen maken pastagerechten! Wij zijn er zelf ook wel goed in en dit recept uit Turkije vind ik echt lekker: eenvoudig, goedkoop, snel klaar. In Turkije geven ze er yoghurt bij, maar je kan het gerecht ook afwerken met gesnipperde peterselie en Parmezaanse kaas. Vers geraspt. Uiteraard. Of je laat een burrata uitlekken en je verdeelt hem over beide kommen?
Wat hebben we nodig:
- verse pasta op basis van 100 gr ei, 100 gr semola en 100 gr "00" pastabloem
- olijfolie
- 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gepeld en geraspt
- 40 gr tomatenpuree
- 40 gr paprikapuree
- snuifje zout
- snuifje suiker (optioneel)
- peper van de molen
- Aleppo peper (pul biber)
- platte peterselie, fijngesnipperd
- Parmezaanse kaas
Hoe gaan we te werk:
- Maak het vers pastadeeg volgens het gekende recept.
- Laat het deeg 30 min rusten in een gesloten ziploc zakje.
- Verdeel het deeg in 4 porties.
- Rol 1 deel van het deeg uit met de deegrol (hou de andere delen goed afgedekt zodat ze niet uitdrogen) en haal het dan door de pastamachine tot je een lang lasagnevel bekomt.
- Snij linguine van het pastavel (ik gebruik hier mijn chitarra voor) en snij de linguine daarna in kleinere stukjes van 4 cm. Bestuif deze stukjes pasta met extra semola.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
- Laat de pasta drogen op een horizontaal pastadroogrek.
- Doe hetzelfde met het tweede deel pastadeeg.
- Ondertussen laat je wat olijfolie warm worden in een diepe hapjespan.
- Fruit de uisnippers aan tot ze glazig worden.
- Voeg de knoflook toe en fruit die ook mee. Laat ze niet kleuren.
- Roer de tomatenpuree en paprikapuree door de uien en bak die even mee, om het rauwe er vanaf te krijgen.
- Kruid met zout, suiker, een draai van de pepermolen en Aleppo peper.
- Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het fornuis en breng die alvast aan de kook.
- Kook de pasta al dente.
- Voeg ondertussen een pollepel van het pastakookvocht toe aan de hapjespan. Het helpt om straks de saus beter te laten mengen met de pasta.
- Voeg de uitgelekte pasta toe aan de saus en warm nog even goed door. Voeg meer pastakookvocht nodig indien de saus te geconcentreerd is.
- Verdeel de pasta over 2 diepe kommen.
- Werk af met peterselie en vers geraspte Parmezaanse kaas.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Je kan de milde of de pikante paprikapuree kiezen, maar ik ga altijd voor de milde. Je kan altijd nog pit toevoegen aan de saus als je dat wenst. Deze puree vind je in de Turkse of Arabische supermarkt.
Geen zin om zelf pasta te maken? Kies dan voor penne, spirelli of elleboogjes.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties