Platbrood
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Zo weinig ingrediƫnten en snel klaar! Wie wil dat nu niet? Ik maakte dit platbrood bij de curry van kip die ik gisteren serveerde. Ideaal voor iedereen die brood wil leren bakken maar het nog niet meteen ziet zitten om full on te gaan. Een platbrood is dan een goed begin.
Wat hebben we nodig:
- 275 gr witte broodbloem
- 7 gr korrelgist
- 175 gr water, lauwwarm
- 4 gr zout
Hoe gaan we te werk:
- Meng de bloem met de gist in de kom van de Kenwood.
- Giet het water geleidelijk aan bij de bloem, terwijl de Kenwood het deeg kneedt.
- Misschien heb je niet al het water nodig, misschien iets meer.
- Van zodra het deeg begint samen te hangen, voeg je het zout toe.
- Laat het deeg kneden tot het mooi soepel is.
- Laat het deeg 30 min rusten in een lichtjes ingevette pot met deksel.
- Bestuif je werkblad met een beetje bloem.
- Verdeel het deeg in 7 gelijke porties.
- Rol 1 portie zo dun mogelijk uit. Hou de rest afgedekt.
- Zet een grote platte pan (of een grillplaat zonder ribbels) op het vuur en warm die goed op.
- Klop overtollige bloem van het deeg en leg het platbrood in de warme pan.
- Het duurt niet lang vooraleer je het brood kan omdraaien. Doe dat maar 1x.
- Ga zo voort voor de andere deegporties.
- Hou de broden warm tussen twee handdoeken.
- Serveer het brood warm.
TIP:
Voeg niet meer bloem toe dan nodig. Het deeg mag een beetje plakkerig zijn maar niet aan de handen blijven kleven eens het afgekneed is.
Platbroden eet je best wanneer ze nog lauwwarm zijn, dan zijn ze op hun best.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties