Steppegrasmet bolognaise en yoghurt

Foto Cathy Van de Moortele

Deze fijne frietjes zijn haast als chips. Je bakt ze mooi bruin en daarna vormen ze de basis voor de bolognaise met yoghurt en tomatensaus. Wat is het leven toch leuk! Zoveel verschillende gerechten die je kan maken.

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr frietaardappelen, geschild en gewassen
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel paprikapuree
  • peper van de molen
  • zout
  • 200 ml heet water
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
  • 300 gr gemengd gehakt
  • 1/2 rode puntpaprika, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1/2 eetlepel paprikapuree
  • 1 eetlepel zoet paprikapoeder
  • 1 eetlepel za'atar
  • 100 ml water
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • 200 gr natuuryoghurt
Hoe gaan we te werk:
  • Snij de aardappelen in dunne plakken en daarna in dunne frietjes (of gebruik een mandoline op de fijnste setting). Was ze goed in koud water, om er zoveel mogelijk zetmeel vanaf te halen. Dat zorgt voor bruine, krokante frietjes. Droog de frietjes goed in een propere keukenhanddoek. 
  • Maak de tomatensaus: meng de tomatenpuree met de paprikapuree, peper en zout in heet water tot alles mooi opgelost is.
  • In een diepe hapjespan laat je wat olijfolie opwarmen.
  • Fruit de uisnippers glazig en roer er de knoflook door. Laat die even meegaren.
  • Bak het gehakt rul met de uien.
  • Voeg de fijne paprikablokjes toe en gaar mee.
  • Roer de tomatenpuree en paprikapuree door het vlees en gaar mee.
  • Kruid met peper, zout, paprikapoeder en za'atar.
  • Voeg het water toe en laat de saus nog 10 min rustig verder garen.
  • Bak de frietjes goudbruin op 180°C en laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier. Doe dat in 2x, zodat het mandje niet te vol ligt.
  • Kruid de frietjes met zout en verdeel ze over 2 borden.
  • Lepel hierover een beetje van de yoghurt en tomatensaus.
  • Schep een flinke pollepel bolognaisesaus over de yoghurt, werk af met platte peterselie en dig in!
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Als je een mandoline hebt, kan je de frietjes heel dun snijden.
Je hoeft de frietjes niet voor te bakken op 150°C omdat ze zo dun zijn.
Heb je geen za'atar? Gebruik dan gedroogde thijm.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties