Sardientjes op de BBQ

Foto Cathy Van de Moortele

Ik geniet altijd van onze shopping tripkes naar de wekelijkse markt in Eeklo. En dan in het bijzonder kijk ik uit naar het viskraam van Vishandel Janssens van Oostende. Professionele werkkrachten, de eeuwige smile, deskundige uitleg en kwaliteitsvolle producten. Ik liet weten dat ik een vis BBQ in gedachten had. De buit? Een grote zeebaars, een stuk zalmfilet met vel, verse sardientjes, grijze garnaaltjes (de dochter geleerd hoe je zelf garnaaltjes moet pellen), stukjes zalm van de staart (ideaal voor in quiches, salades, soep, ...), kreukeltjes (kerrekollekes) en enkele mooie stukken blauwe leng. Bij thuiskomst kon ik meteen kiezen welke vis we op de BBQ zouden leggen en de rest trok ik vacuüm voor volgende week.
De vissen werden gemarineerd gedurende enkele uren, de BBQ werd van houtskool voorzien. Vergiet niet om je roosters goed proper te maken en in te vetten met olie vooraleer je de BBQ op warmte brengt. Dat zorgt er voor dat de vis niet blijft kleven en je hem makkelijk kan draaien. Draai de vis ook maar 1x, zodat hij straks mooi intact van de BBQ komt.

Wat hebben we nodig:

  • 5 - 6 verse sardientjes, gewassen in koud water
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel zoet paprikapoeder
  • peper van de molen
  • 1 teentje knoflook, gepeld en geperst
  • sap en zeste van 1/2 citroen
  • zout

Hoe gaan we te werk:

  • We gaan de sardientjes eerst schoonmaken: knijp de kop van het sardientje. Gebruik je duim om de ingewanden van boven naar beneden weg te halen. Je kan de graat nu heel makkelijk wegnemen.
  • Spoel de sardientjes in koud water en zorg dat er geen bloed of troep meer aan hangt. Dep ze droog met keukenpapier.
  • Maak de marinade: meng de olie met het paprikapoeder, peper, knoflook, citroenzeste en citroensap.
  • Breng de sardientjes over in een diepvrieszakje. Giet de marinade erbij.
  • Sluit het zakje en masseer de marinade in de vis.
  • Laat de vis minimum 30 min marineren.
  • Verwarm de BBQ tot op 200°C.
  • Net voor je de visjes wil bakken, haal je ze uit de marinade en kruid je ze met zout.
  • Leg de ansjovis dwars op de roosters en grill ze 4 min aan elke zijde.
  • Serveer met extra citroen.

TIP:

Toen ik de sardientjes kocht, waren zowel kop als ingewanden al verwijderd, maar ik waste ze goed en verwijderde ook de graat. De graatjes zijn eetbaar maar ik heb ze liever niet.
We aten de sardientjes bij het aperitief.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties