Tomatensaus uit Egypte
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Verleden week hadden we een tomatensaus (silsi) uit Eritrea. Vandaag maken we een andere tomatensaus, uit Egypte. Deze saus kan je bij superveel gerechten serveren. Maak de saus vandaag en morgen eten we er gevulde aubergine bij. Zorg dat je al aubergines en kalfsgehakt in huis haalt, dan staat het eten snel op tafel.
Wat hebben we nodig:
- olijfolie
- 250 gr uien, gepeld en grof gehakt
- 3 tenen knoflook, gepeld en geraspt
- zout
- 750 gr rijpe trostomaten, in 4 gesneden
- 20 gr tomatenpuree van een goed merk
- 5 gr suiker
- peper van de molen
Hoe gaan we te werk:
- Laat wat olijfolie opwarmen op een medium vuur.
- Mix de uien tot puree in de keukenrobot met het mes.
- Bak de uien glazig.
- Voeg de geraspte knoflook toe en laat die geurig worden.
- Laat de uien lichtjes kleuren.
- Kruid met zout.
- Mix de tomaten glad in de keukenrobot.
- Zeef de velletjes en pitjes uit de tomaten. Gooi dat pulp weg. Doe het tomatensap met de tomatenpuree bij de uien.
- Strooi de suiker bij de tomaten om de zuurheid weg te nemen en kruid met peper.
- Laat de saus 20 min pruttelen onder deksel op een laag vuur.
- Neem het deksel weg en laat de saus nog 10 min verder pruttelen.
- Laat de saus afkoelen en mix ze nogmaals glad (optioneel).
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Gebruik Roma tomaten of trostomaten. Zorg dat ze goed rijp zijn.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties